15:16 29.12.2017

Захист переконаний, що експертизу "плівок Саакашвілі" було підтасовано

3 хв читати
Захист переконаний, що експертизу "плівок Саакашвілі" було підтасовано

Експертизу голосів лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі та українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка, зафіксованих на аудіозаписах українськими правоохоронцями, було підтасовано, вважає адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

"Саакашвілі ніколи з Курченком не знайомився і не розмовляв, наша позиція тут зрозуміла. Ми вважаємо, що всі плівки, всі голоси сфальсифіковані, і, ясна річ, що державний інститут експертиз, підвідомчий СБУ, іншої експертизи, як підтвердити сфабриковані голоси, і не міг зробити", - сказав він у п'ятницю агентству "Інтерфакс-Україна".

Р.Чорнолуцький також не розуміє, яким чином прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган може публікувати цю інформацію, оскільки це матеріали, які належать до досудового слідства. "І доступ у неї до них навіть, незважаючи на посаду прес-секретаря генпрокурора, навряд чи є. Тому потрібно ще розібратися, яким чином у неї в принципі є інформація про якісь експертизи", - зазначив він.

Раніше в п'ятницю прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган написала на своїй сторінці в соцмережі Facebook: "Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ проведенj фоноскопічну експертизу, яка підтверджує справжність голосів на зафіксованих розмовах між Саакашвілі та С.Курченком".

5 грудня М.Саакашвілі затримали в Києві, але прибічники заблокували рух автомобіля і "звільнили" його з машини правоохоронців. Політика оголосили у розшук.

Повторно М.Саакашвілі затримали пізно ввечері 8 грудня. Інкримінована йому ч.2 ст. 256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності) передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Після затримання його доправили до СІЗО СБУ в Києві, де він оголосив голодування.

11 грудня Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування. М.Саакашвілі відпустили з-під варти в залі суду.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка $0,5 млн на свою діяльність в Україні та продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий з С.Курченком. Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Президент України Петро Порошенко вважає, що слідчі можуть звернутися до міжнародних організацій для проведення експертиз матеріалів слідства у справі М.Саакашвілі. "Для того, щоб це було абсолютно відкрито і мало абсолютну довіру, я не виключаю, хоч слідство і є незалежним, воно може звернутися для додаткової експертизи, зокрема до міжнародних організацій", - сказав президент 8 грудня.

М.Саакашвілі підозрюють у злочині, передбаченому трьома статтями - ч.1 ст. 15, ч.3 ст. 28, ч.2 ст. 256, ч.4 ст. 110 Кримінального кодексу України. Інкриміновані М.Саакашвілі статті передбачають замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА