20:03 29.12.2017

Суд знову помістив під варту екс-обвинуваченого у справі про події 2 травня росіянина Мефьодова

4 хв читати
Суд знову помістив під варту екс-обвинуваченого у справі про події 2 травня росіянина Мефьодова

Приморський районний суд Одеси заарештував до 18 січня 2018 року колишнього обвинуваченого у справі про події 2 травня 2014 року (щодо подій на Грецькій площі) громадянина РФ Євгена Мефьодова.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", таке рішення суд прийняв у п'ятницю під час закритого засідання. ЗМІ змогли бути присутніми в залі засідання лише під час оголошення результатів розгляду клопотання прокуратури про взяття Є.Мефьодова під варту.

Як повідомлялося, 14 грудня ц.р. Приморський райсуд Одеси в четвер скасував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою одному з фігурантів кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року Є.Мефьодову.

Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" в прокуратурі Одеської області, йдеться про запобіжний захід у рамках об'єднаного кримінального провадження за ст.110 (посягання на територіальну цілісність України), ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч.1 ст.14, ч.1 ст. 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України, що здійснює управління СБУ в Одеській області.

"Запобіжний захід скасовано з метою подальшого обміну (Є.Мефьодова - ІФ) на українських військовослужбовців та інших осіб, незаконно утримуваних на території злочинних формувань (в окупованих районах Донецької та Луганської областей - ІФ)", - зазначили в прокуратурі, додавши, що відомство спільно з управлінням СБУ в Одеській області тримає це питання на контролі і вживає заходів, щоб якомога більше незаконно утримуваних українських громадян могли повернутися додому.

Пізніше стало відомо, що Є.Мефьодова не обміняли на українських заручників, а разом ще приблизно півтора десятка росіян, за однієї версією, мають передати Росії за лінією Міністерства закордонних справ, а за іншою, обміняти на громадян України, яких утримують не на території окупованих районів Донецької та Луганської областей, а на території РФ.

Як повідомлялося, 15 листопада Приморський районний суд Одеси продовжив на 60 діб термін утримання під вартою колишньому обвинуваченому у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі (щодо подій на Грецькій площі), громадянину Росії Євгену Мефьодову в рамках об'єднаного кримінального провадження у ст. 110 (посягання на територіальну цілісність України), ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч.1 ст.14, ч.1 ст. 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України, що здійснює управління СБУ в Одеській області.

18 вересня 2017 року Іллічівський міський суд (м.Чорноморське Одеської області) визнав неспроможними докази сторони обвинувачення проти 19-ти обвинувачених в їхній участі та організації масових заворушеннях, які спричинили за собою тяжкі наслідки (смерть і травми людей); 2 травня 2014 року в Одесі (щодо подій на Грецькій площі).

Одразу після оголошення вироку співробітники СБУ повідомили про підозру 2-м з 19-ти обвинувачених у справі - українцю Сергію Долженкову та росіянину Євгену Мефьодову за ст.110 (замах на територіальну цілісність країни) Кримінального кодексу України за фактом їхньої участі в акціях в Миколаєві навесні 2014 року. Обох чоловіків через кілька годин на 60 діб заарештував Київський районний суд.

12 жовтня співробітники Одеської місцевої прокуратури №1 спільно з працівниками Київського відділу повідомили Є.Мефьодову і С.Долженкову про підозру у підготовці до організації масових заворушень, приготування до яких відбувалося також на території меморіального комплексу "411 батарея" (ч.1 ст. 14 ч. 1 ст. 294 КК України).

Крім того під час розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України, фігурантами якої є ці особи, за результатами отриманої лінгвістичної експертизи, на думку прокуратури, було підтверджено, що публічні заклики, висловлені ними в березні 2014 року під час автопробігу Миколаївською та Одеською областями, є умисними діями, які мали на меті вплив на громадську думку жителів регіонів для подальшого створення на території областей незаконних утворень і порушення порядку, визначеного Конституцією України.

За результатами експертиз чоловікам було повідомлено про підозру у вчиненні дій з метою насильницької зміни, повалення конституційного ладу (ч.1 ст.109 КК України).

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та навмисне сплановані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА