10:25 05.01.2018

"Джавелінами" оснастять розташовані далеко від фронту частини ЗСУ через побоювання їх потрапляння у ворожі руки

3 хв читати
"Джавелінами" оснастять розташовані далеко від фронту частини ЗСУ через побоювання їх потрапляння у ворожі руки

 Плани США передати зброю Україна розгнівали Росію і спричинили погіршення відносин, але занепокоєння американської сторони викликає також можливість того, що така зброя, як ПТРК "Джавелін" (англ. "Javelin") потрапить до рук ворога, пише американська газета The Wall Street Journal, повідомляє українська служба «Голосу Америки».

"Надання зброї Україні має запобігти перетворенню тліючого наразі конфлікту на великомасштабні бойові дії шляхом збільшення можливостей урядових сил краще захищатися в разі наступальних операцій ворожих сил. Американські офіційні особи кажуть, що вони уважно вивчають справу передачі Україні протитанкової зброї Javelin. Тому нею будуть оснащені частини, розташовані далеко від фронту, щоб вона не була використана для наступальних операцій і щоб її не було залишено ворогові", - йдеться в оприлюдненій напередодні статті.

Видання зазначає, що ці побоювання представників США небезпідставні, оскільки такі інциденти не є винятком і вже відбувалися в минулому в Грузії, Сирії та самій Україні.

Так, американське обладнання після агресії РФ проти Грузії в 2008 році було знайдено на захоплених російських базах, а деякі частини можна було придбати на чорному ринку в Тбілісі. Також деяке озброєння східноєвропейського походження, надане антиурядовим бійцям у Сирії, згодом виявилося в руках "ІДІЛ".

В Україні ж одна з переданих США в 2014 році ЗСУ радарних систем для виявлення розташування ворожої артилерії, розміщена неподалік Дебальцевого (Донецька обл.), потрапила до рук сепаратистів і росіян, які їх підтримують, проте представник Збройних сил України повідомив американську сторону, що частини радарної системи перед відступом військ були знищені.

"Американські та українські офіційні особи вважають дуже важливим те, щоб така зброя, як Javelin, не виявилася в руках сепаратистів, які могли б використовувати її згодом проти українських танків. Навіть одна російська офіційна особа дала зрозуміти, що американська політика розумна, тому що сепаратисти або росіяни могли би потім перепродати її в зони конфліктів і вона могла би бути використана проти американської техніки (бронетранспортерів і танків) або персоналу за кілька тисяч кілометрів від України", - йдеться в статті.

Як повідомлялося, 25 грудня 2017 року телеканал ABC News із посиланням на кілька джерел в Держдепартаменті США повідомляв про намір американського президента Дональда Трампа схвалити план поставок протитанкових ракет в Україні. За інформацією джерел, ідеться про постачання 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок на суму $47 млн.

Якщо президент офіційно дасть добро на поставки, план буде представлений Конгресу на розгляд протягом 30 днів і після переданий до Держдепартаменту, повідомляє телеканал. "Поставки протитанкових ракет, зокрема, можливо, і американської системи Javelin, ймовірно, могли б спровокувати жорстку реакцію з боку Росії - що, в свою чергу, загрожує закликами президента Трампа до кращих відносин з Москвою", - наголошується в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА