13:41 12.01.2018

ЦДАКР рекомендує українській владі ігнорувати пропозицію Путіна про передачу українських озброєнь з окупованого Криму

2 хв читати

У Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) пов'язують пропозицію президента РФ Володимира Путіна про передачу українського озброєння і військової техніки (ОВТ) з окупованого Криму з політтехногією напередодні майбутнього посилення санкцій США і рекомендують українській владі ігнорувати цю пропозицію.

У поширеній у п'ятницю офіційній заяві українського аналітичного центру експерти висловлюють впевненість: наближення терміну введення США нових жорстких санкцій до представників правлячого класу РФ змушує Кремль "іти на демонстрацію готовності до пом'якшення позиції щодо України".

Як зазначають експерти, повернення українських ОВТ з Криму з погляду посилення потенціалу ЗС України не буде мати будь-якого позитивного ефекту, а, навпаки, спричинить неприйнятні фінансові витрати, зокрема виплату країні-агресору значних коштів на запчастини до ОВТ. Разом з тим, цей крок сформує негативний інформаційний фон навколо України, а також "дозволить Путіну реалізувати задум щодо створення умов для скасування введення США нових санкцій і зняттю ЄС поточних санкцій", - наголошується в заяві.

При цьому в ЦДАКР уточнюють: за наявною інформацією, представники ЧФ РФ у Криму здійснюють постійне знищення українських ОВТ ще з квітня 2014 року, коли РФ блокувала переговори з пошуку формату повернення Україні захоплених в Криму ОВТ. Зокрема, найбільш боєздатні українські кораблі БДК "Костянтин Ольшанський", корвети "Тернопіль" і "Луцьк" використовуються як "донори" для російських кораблів. Їх розбирають на комплектуючі для ремонту кораблів ЧФ РФ. "Найбільш імовірно, що український корабельний склад, так само, як і авіаційний та бронетехніка, а також системи ППО, наразі в Криму в не придатному для використання стані", - констатують експерти.

"Ремонт і відновлення технічної готовності та боєздатності ОВТ потребують значних коштів. При цьому цей процес поставить Україну в залежність від Росії і стане приводом для реалізації потужної антиукраїнської інформаційної кампанії", - зазначено в заяві.

З урахуванням цих обставин у ЦДАКР рекомендують українській владі: до президентських виборів у РФ не реагувати на офіційному рівні на озвучені російською стороною пропозиції про передачу ОВТ з окупованого Криму і не погоджуватися на жодні переговори, зокрема для "попередньої верифікації ОВТ"; офіційно оголосити про недоцільність повернення знищеної небоєспроможної техніки з Криму; продовжити роботу в рамках напрацьованих МЗС, Міноборони і Мін'юстом форматів з подачі позовів до міжнародних судів щодо виплати Росією компенсації за захоплені в Криму українські ОВТ.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА