06:52 13.01.2018

Компанія Жеваго має намір інвестувати в телеканал "Еспрессо" і інших мовників

4 хв читати
Компанія Жеваго має намір інвестувати в телеканал "Еспрессо" і інших мовників

Компанія Atmosphere Entertainment, Inc. (Нью-Йорк, США), бенефіціаром якої є Іван Жеваго - син бізнесмена і народного депутата Костянтина Жеваго, заявляє про плани подальших інвестицій в телеканал "Espreso.TV" (який вона купила в кінці минулого року у екс-прем'єра Арсенія Яценюка і дружини глави МВС Інни Авакової) і в інших медіа-виробників і мовників України.

"Метою нашого інвестування в медіа-активи є розширення їх ринкового впливу і вартості та отримання прибутку. Atmosphere Entertainment покладає великі надії на внутрішній медіа-ринок України, - який, як відомо, швидко розвивається після ліквідації монополії російських виробників аудіовізуального і новинного контенту", - затверджує інвестор.

Коментуючи недавні публікації в ЗМІ про те, що операція з продажу каналу містить ознаки відмивання грошей, і заклики розслідувати її на предмет корупції, компанія І.Жеваго пов'язує їх з наміром дискредитувати нові медіа-активи, чинити тиск на їх працівників і посилити монопольний вплив існуючих груп на телевізійному ринку України.

Atmosphere Entertainment підкреслює, що угоди були проведені 30 грудня 2017 роки без використання офшорних юрисдикцій і схем ухилення від оподаткування та пройшли процедуру фінансового моніторингу.

Одночасно з новим інвестором редакція телеканалу і сайту "Еспрессо" також заявили про ознаки політичного тиску в зв'язку зі зверненням депутата Верховної Ради Сергія Лещенка в Національне антикорупційне бюро з вимогою провести розслідування продажу телеканалу.

Окрім того А.Яценюк на своїй сторінці в Facebook також відкинув звинувачення і нагадав, що відкрито розповів кому і за яку суму продав свою частку, хоча такі юридичні зобов'язання у нього були відсутні. Не називаючи прізвищ він вказав, що "різні безглузді корумповані політикани" продали б канал через офшори або сліпі трасти без сплати податків або купили активи на позикові невідомо у кого гроші.

Як повідомлялося, А.Яценюк продав 30% телеканалу Espreso.TV за $ 1,46 млн (41,13 млн грн), тоді як раніше його прес-секретар Ольга Лаппо повідомила, що купив він цей пакет влітку 2017 роки за 3,8 млн грн за опціоном від 2013 року. За її словами, в результаті екс-прем'єр сплатить до державного бюджету близько 7 млн ​​грн податків з доходів від цієї угоди.

Глава МВС Арсен Аваков в кінці минулого року також повідомив, що його дружина отримала за 40% частку більш $ 1,95 млн, з яких будуть сплачено 9,7 млн ​​грн податків (18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору) .

Телеканал "Espreso.TV" додав, що компанія І.Жеваго також придбала 7,5% у Лариси Княжицької - дружини народного депутата Миколи Княжицького, яка зберегла у власності після продажу 22,5%.

М.Княжицький в інтерв'ю "Детектор медіа" в п'ятницю вказав, що вартість каналу згідно угоді була оцінена в $ 4,88 млн. Він пояснив більш ніж 10-кратне зростання вартості пакет А.Яценюка тим, що ціна його купівлі екс-прем'єром була встановлена ще в листопаді 2013 році до отримання "Espreso.TV" ліцензії.

Телеканал "Espreso.TV" створений восени 2013 року. Серед його засновників - М.Княжицький і колишній головний редактор тижневика "Коментарі" Вадим Денисенко. Канал оформлений на ТОВ "Голдберрі", яке, в свою чергу, на 100% належить ТОВ "Астра Фінанс" (Київ). Дані про зміну власників вже внесені до держреєстру.

М.Княжицький на початку грудня 2017 року повідомив, що "Espreso.TV" хоче купити його колега по парламенту - мажоритарій гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго, власник так званої "фінансово-промислової групи" "Фінанси та Кредит" (названа по імені виведеного з ринку у вересні 2015 року банку із зобов'язаннями в 21,1 млрд грн).

"Канал, в принципі, прибутковий, завдяки тому, що у нас розміщується реклама підприємств, пов'язаних з однією з груп, - це група, яка близька до такого підприємця, як Костянтин Жеваго. І він хоче купити наш канал і, думаю, що це відбудеться, і він його купить", - сказав М.Княжицький в ефірі програми "HARD з Влащенко" на телеканалі ZIK на початку грудня. На його думку, Жеваго вигідна така покупка, тому що він рекламує на ньому свої товари, а каналу це вигідно, тому що він прибутковий.

М.Княжицький підкреслив, що канал "прибутковий прозоро: вся реклама видна в ефірі і ніхто не носить гроші у валізах", однак "не є прибутковим на вільному ринку".

Чистий дохід ТОВ "Голдберрі" в 2016 році скоротився на 40,1% - до 6,81 млн грн, його чистий збиток зріс на 40,4% - до 29,6 млн грн.

Дані за 2017 рік поки відсутні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА