16:39 18.01.2018

ВР дозволила допуск військових інших держав на навчання в Україну

3 хв читати
ВР дозволила допуск військових інших держав на навчання в Україну

Верховна Рада підтримала законопроект №7428 про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2018 році для участі в багатонаціональних навчаннях.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на підтримку законопроекту на засіданні в четвер проголосували 235 народних депутатів.

Перед голосуванням депутати підтримали розгляд законопроекту за скороченою процедурою.

Як повідомлялося, законопроект №7428 вніс президент України Петро Порошенко до Верховної Ради 21 грудня 2017 року.

Згідно з документом, в Україні планується провести багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американські навчання "Репід Трайдент-2018", українсько-американські навчання "Сі Бриз-2018", багатонаціональні навчання "Світла лавина-2018", багатонаціональні навчання "Чисте небо-2018" та українсько-румунські навчання "Ріверіан-2018".

Законопроект передбачає, що багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил відбудуться в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (МЦМБ) в с. Старичі Яворівського району Львівської області протягом усього року (365 діб), у них братимуть участь загалом 13 тис. військовослужбовців і 16 літаків і вертольотів: 10 тис. військових від Збройних Сил України, по 1,5 тис. військових від ЗС США і ЗС інших країн - членів НАТО, 10 літаків і вертольотів від ЗСУ і по три - від ЗС США і ЗС країн НАТО.

Українсько-американські навчання "Репід Трайдент-2018" відбудуться в тому самому центрі (МЦМБ) у проміжку з червня по листопад і триватимуть до 16 діб. Від ЗСУ в них братимуть участь до 2 тис. військових з озброєнням і військовою технікою і до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС США передбачено участь до 10 тис. військових і до 10 літаків і вертольотів, від ЗС країн НАТО – така сама кількість.

Українсько-американські навчання "Сі Бриз-2018" планується провести в акваторії Чорного моря, на військових аеродромах і полігонах ЗСУ, на Тендрівській косі та у військовому порту м. Очакова, в Міжнародному аеропорту "Одеса", Одеському морському торговельному порту, морському торговельному порту "Південний" у проміжку з червня по жовтень протягом 25 діб. Від ЗСУ в них братимуть участь до 1,5 тис. військових з озброєнням і технікою, до 30 кораблів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС США передбачено участь до 1 тис. військових, до 10 кораблів, до 2 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів. Від ЗС країн НАТО - до 1,2 тис. військових, до 10 кораблів, до 3 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів.

Багатонаціональні навчання "Світла лавина-2018" планується провести в МЦМБ і на р. Тиса протягом 10 діб у проміжку з серпня по жовтень 2018 року. В них планується участь ЗСУ (до 300 військових з озброєнням і технікою), а також Збройних сил Угорщини, Румунії та Словаччини (до 100 військових з озброєнням і технікою від кожної держави).

Багатонаціональні навчання "Чисте небо-2018" відбудуться на військових аеродромах ЗСУ з травня по листопад і триватимуть до 14 діб. Передбачено участь до 350 військовослужбовців ЗСУ з озброєнням і технікою і до 20 літаків і вертольотів ЗСУ. Від ЗС США передбачено участь до 250 військових і до 15 літаків і вертольотів, від ЗС країн НАТО - до 100 військових і до 5 літаків і вертольотів.

Українсько-румунські навчання "Ріверіан-2018" відбудуться на р. Дунай і в акваторії Чорного моря, а також на території Румунії в проміжку з квітня по листопад і триватимуть 20 діб. У них передбачено участь до 200 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою (по 100 від ЗС України та Румунії) і до 10 кораблів (4 від ЗС України та 6 - від ЗС Румунії), а також 2 літаки й вертольоти від ЗС Румунії.

Законопроект передбачає допуск на територію України відповідних підрозділів зазначених держав для участі в навчаннях "у рамках військового співробітництва".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА