19:06 19.01.2018

Будівництво РКК "Циклон-4М" у Канаді може бути розпочате вже в травні

4 хв читати
Будівництво РКК "Циклон-4М" у Канаді може бути розпочате вже в травні

Будівництво ракетно-космічного комплексу (РКК) "Циклон-4М" в рамках комерційного проекту компаній космічного сектору Канади, США та України на території канадської провінції Нова Шотландія, може бути розпочато вже в травні, повідомив глава канадської Maritime Launch Services ( МLS) Стів Матьє (Steve Matier).

Оцінюючи перебіг робіт за проектом в інтерв'ю канадському виданню SpaceQ, глава МLS повідомив, що в лютому компанія планує завершити розпочаті в 2017 році роботи з розвідки відведеної під космодром в провінції Нова Шотландія, щоб уже навесні 2018 року розпочати будівництво стартового комплексу. Дані розвідки, зазначив С.Матьє, будуть передані місцевим канадським властям для надання дозволу на будівництво.

"Якщо все буде добре, через 50 днів (після подачі даних ІФ) ми повинні будемо отримати один з трьох варіантів відповіді. Або це буде заборона, або дозвіл, або дозвіл із застереженнями", - сказав він, уточнивши: в разі позитивного рішення, після проходження процедури оренди земельної ділянки, будівельні роботи можуть бути розпочаті в травні. "Якщо все піде за планом, то ми розраховуємо взятися за роботу вже до першого травня", - сказав глава MLS.

Відповідаючи на запитання про перебіг співпраці за проектом з українською стороною в галузі створення ракети-носія (РН) "Циклон-4М", С.Матьє нагадав, що РН "Циклон-4М" створюється на базі вже практично створеної РН "Циклон-4 ".

"Загальний напрямок роботи був і так зрозумілим, ми лише вирішили взяти перевірений двигун другого ступеня РН "Зеніт", який приблизно за 60 запусків відпрацював успішно у всіх 100%. Цей двигун потрібно вмонтувати в структуру Циклон-4М", - сказав він, уточнивши, що безпосередньо збірку РН "Циклон-4М" планується почати після завершення "всіх процесів проектування, оцінки та інтеграції".

Торкаючись планів пускової програми проекту, С.Матьє сказав: "Зараз ми плануємо здійснити перший пуск улітку 2020 року. Очевидно, що це потребуватиме вкрай старанної роботи - ми відвели собі 18 місяців на будівництво (РКК-ІФ), і ще 6 - на випробування і введення в експлуатацію".

"Саме тому ми відштовхуємося від травня 2018 року, щоб встигнути до липня 2020 року", - пояснив він, уточнивши: замовник на перший запуск за проектом вже є.

При цьому глава MLS зазначив, що плани пускової програми залежать від українського партнера - ДП "КБ "Південне" (Дніпро). "Все залежить від КБ "Південне". У них є певний графік, згідно з яким вони зможуть постачати нам нові ракети приблизно кожні 29 днів. Тож ми могли б здійснювати 11 або 12 пусків на рік. З погляду інвесторів, навіть 8 пусків на рік – достатня кількість, а інтерес до проекту виявляють одразу кілька великих гравців", - сказав він.

"У довгостроковій перспективі ми можемо співпрацювати з ким завгодно", - додав він, зауваживши, що "у космодрому є потенціал для використання різних ракет-носіїв, зокрема суборбітальних".

С.Матьє також підтвердив, що на сьогодні вже є попередня домовленість із потенційними замовниками проекту про оплату близько 400 млн канадських доларів за майбутні пускові послуги. Він не став озвучувати їхніх імен, уточнивши лише, що з них дві компанії - "близькі до Канади", а інші "міжнародні, тобто не тільки із США".

Як повідомив глава MLS, на сьогодні компанія вже завершує т.зв. "посівну" стадію інвестування проекту. "Тож з фінансового погляду перспективи в нас дуже хороші", - сказав він.

Пояснюючи оптимізм щодо хороших перспектив проекту, С.Матьє уточнив: "Наш проект є на 100% комерційним. Думаю, це ключове питання... Ми ось-ось підпишемо останні угоди з нашими постачальниками - "Південним" і "Южмашем". Це такий самий тип співпраці, який використовують ці компанії і (американська) Orbital ATK, чия перша ступінь ракети-носія Antares будується в Україні".

Як зазначив глава МLS, проект РН "Циклон-4М" розглядається пріоритетом двосторонньої українсько-канадської співпраці в космічній сфері: правові основи цього партнерства закріплені меморандумом, який наприкінці 2017 року в Оттаві підписали космічні відомства країн.

"Ми вже вели переговори з деякими урядовими організаціями з приводу купівлі наших послуг, запуску їхніх власних місій. Тож інтерес (уряду Канади до проекту - ІФ) вже є", - зауважив С.Матьє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА