08:08 26.01.2018

Естонія закликала Україну видалити країну зі списку офшорів

3 хв читати
Естонія закликала Україну видалити країну зі списку офшорів

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас закликав владу України видалити країну зі списку офшорних зон, оскільки вона потрапила туди помилково, повідомили агентству BNS в четвер увечері в прес-службі естонського уряду.

"Включення владою України в список офшорів Естонії є прикрою помилкою, яку слід негайно виправити", - заявив Ю.Ратас в четвер у телефонній розмові з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом та в швейцарському Давосі під час особистої зустрічі з міністром фінансів України Олександром Данилюком.

Як пояснив Ю.Ратас, "нинішній стан означає, що у діючих в Україні естонських підприємств виникли необґрунтовані фінансові додаткові зобов'язання і з цієї причини вони щодня зазнають збитків".

"Це неприпустима ситуація і естонській державі доводиться відстоювати інтереси своїх підприємців", - підкреслив прем'єр Естонії.

Він розповів, що про цю ситуацію в Талліні дізналися на початку року, "і представники Естонії зв'язувалися з владою України, намагаючись вирішити питання". "Естонія і Україна як члени ОЕСР домовилися обмінюватися інформацією податкового і фінансового характеру. З цієї причини Україна при виникненні питань, що стосуються податкової системи, повинна зв'язатися з нами і чітко обговорити всі непорозуміння", - продовжив прем'єр.

"Жодна інша країна світу не вважає Естонію офшором. Естонія - член Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), член Європейського Союзу та наша податкова політика відповідає всім міжнародним вимогам і стандартам, в тому числі, і законодавству України", - підкреслив Ю. Ратас.

Як повідомили в прес-службі естонського уряду, прем'єр-міністр України і міністр фінансів країни запевнили, що займуться даною темою. Міністр фінансів пообіцяв вирішити цю ситуацію.

"Сподіваюся, це станеться якомога швидше", - зазначив Ю.Ратас.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року уряд України прийняв рішення про включення в український список офшорних зон 22 нових країн, в тому числі Естонії та Латвії. Офіційним приводом для включення Естонії в список стало те, що Україна через звільнення реінвестованого прибутку від податку розглядає естонську ставку прибуткового податку для підприємств як нульову, повідомила раніше естонська газета "Еесті Пяевалехт".

Тим часом в Естонії визнали, що країна опинилася в українському списку офшорних держав помилково.

"Ми працюємо над тим, щоб усунути неприємну ситуацію, щоб мінімізувати для естонських підприємців збитки, щоб двосторонні економічні зв'язки продовжували діяти", - сказав міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер 18 січня на прес-конференції.

За його словами, рішення уряду України включити Естонію в список офшорних держав "безсумнівно, шкодить відносинам ... Їм слід було поінформувати нас, але вони цього не зробили".

Глава МЗС пояснив, що Естонія опинилася в списку через неправильну інтерпретацію естонського закону про прибутковий податок. У Києві визнали, що оподаткування підприємницьких доходів в Естонії на 5 відсотків нижче, ніж в Україні. Однак чинний в Естонії 20-відсотковий податок при розподілі дивідендів навіть вищий за український, нагадав глава МЗС. "Така податкова система не дозволяє приховувати податки або ухилятися від них", - запевнив С.Міксер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА