20:07 28.01.2018

Польські альпіністи врятували французьку колегу з однієї з найнебезпечніших вершин світу

2 хв читати
Польські альпіністи врятували французьку колегу з однієї з найнебезпечніших вершин світу

Французька альпіністка Елізабет Револ опинилася в критичній ситуації на одній з найнебезпечніших вершин світу - Нангапарбат, яка знаходиться на північному заході Гімалаїв, на території Пакистану.

Як повідомляє The Guardian, команда польських альпіністів прийшла на допомогу Револ і змогла врятувати її. Від пошуків її напарника - громадянина Польщі Томаша Мацкевича - довелося відмовитися.

Револ і Мацкевич здійснювали сходження на вершину висотою 8126 м, яку називають горою-вбивцею в п'ятницю 26 січня. На висоті 7400 м у поляка почалася снігова сліпота, він отримав обмороження. Француженка допомогла напарнику спуститися на кілька сотень метрів і встановити намет. Сама вона стала підніматися, щоб скористатися супутниковим зв'язком і покликати допомогу.

На заклик відгукнулися польські альпіністи, які перебували на другий по висоті вершині в світі К2 (гірська система Каракорум на північний захід від Гімалаїв) - на Нангапарбат їх доставив вертоліт ВПС Пакистану.

Четверо поляків почали пошуки зниклих колег на 1000 метрів нижче передбачуваного місцезнаходження Револю і Мацкевича. Двоє з них почали сходження, ще двоє розбили табір. Батареї супутникових телефонів зниклих альпіністів до того моменту сіли, гору продовжували обстежувати пакистанські вертольоти.

У неділю 28 січня Елізабет Револ була знайдена живою. Продовжувати пошуки Мацкевича виявилося неможливим через погодні умови і висоту. У найближчі години альпіністку та її рятувальників евакуює вертоліт.

Альпіністи прозвали Нангапарбат горою-вбивцею, так як більше 30 людей загинули, намагаючись підкорити її, поки це нарешті не вдалося зробити в 1953 році. Підкорити її взимку вдалося лише в 2016 році.

У минулому році двоє людей загинули під лавиною. У 2013 році озброєний злочинець убив 10 альпіністів і їх провідника на базі.

Мацкевич до цього шість разів намагався підкорити Нангапарбат взимку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА