14:15 30.01.2018

Луценко розповів про два сценарії створення Вищого антикорупційного суду

2 хв читати
Луценко розповів про два сценарії створення Вищого антикорупційного суду

Генеральний прокурор України Юрій Луценко допускає два варіанти створення Вищого антикорупційного суду, а також заявляє про готовність консультувати європейських колег із цього питання.

В інтерв'ю Deutsche Welle, коментуючи президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд, генпрокурор звернув увагу на складну ситуацію в українських судах і брак кадрів. "У нас навіть фізично не вистачає суддів. НАБУ зараз обслуговують двоє суддів. ГПУ обслуговують четверо суддів. Резонансні справи тривають роками і роками. Тому створення нового суду з новими суддями є правильним рішенням", - вважає він.

Розповідаючи про два варіанти, Ю.Луценко сказав: "Президент запропонував, щоб всі корупціонери категорії "А"- від голови сільради до вищих посадових осіб - були предметом розгляду Антикорупційного суду, незалежно від того, який орган досудового слідства виявив злочин. Наприклад, губернатор скоїв смертельну ДТП. Він йде до Антикорупційного суду після розслідування поліції. НАБУ, звичайно, несе туди справи високопоставлених чиновників".

При цьому генпрокурор зазначив про те, що "буде багато справ".

Однак, за його словами, є інша можливість: створити суд спеціально для НАБУ в кількості не менше 50 суддів, "це моя принципова позиція, тому що ми потребуємо впевненості в незалежності і чесності суду".

"Така система може обслуговувати як мінімум перші кілька років виключно НАБУ. Коли стане ясно, що їхніх справ недостатньо для такої кількості суддів, можна буде підключити Державне бюро розслідувань, що наразі створюється. Я думаю, це компромісний варіант", - розповів Ю.Луценко .

Він передбачає, що перший і другий варіанти можуть мати результат. "Другий - трохи швидший і надійніший. Зрештою, рішення прийматимуть люди у парламенті. Сьогодні, коли мене питали про це, я щиро рекомендував європейським колегам розпочати діалог із політиками безпосередньо. Якщо для цього потрібні консультації, ми готові до них приєднатися", - підсумував Ю.Луценко.

Як повідомлялося, Верховна Рада на засіданні 21 грудня 2017 року відкликала законопроект №6011 про Антикорупційний суд авторства низки парламентаріїв. Того ж дня кілька експертів презентували президенту України Петру Порошенку законопроект "Про Вищий антикорупційний суд", що враховує рекомендації фахівців ОБСЄ і висновки Венеціанської комісії. 22 грудня 2017 року він був зареєстрований у Верховній Раді як внесений П.Порошенком і визначений як невідкладний, але так і не був внесений до порядку денного.

У січні 2018 року представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає змін після першого читання у Верховній Раді, в ньому будуть враховані рекомендації Венеціанської комісії та Міжнародного валютного фонду (МВФ). За оптимістичними прогнозами, суд зможе розпочати роботу через півроку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА