15:48 30.01.2018

В УГСПЛ закликають владу розробити механізм компенсації громадянам, що втратили майно на Донбасі

2 хв читати
В УГСПЛ закликають владу розробити механізм компенсації громадянам, що втратили майно на Донбасі

В Українській Гельсінській спілці з прав людини (УГСПЛ) закликають українську владу розробити механізм компенсації громадянам, що втратили майно внаслідок бойових дій на Донбасі.

На прес-конференції у вівторок у Києві адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Науменко розповіла, що в розумінні міжнародного права держава Україна має забезпечити компенсаторний механізм забезпечення прав - відшкодувати громадянам збитки від пошкодження або втрати майна внаслідок проведення АТО.

"В України є декілька шляхів вирішення ситуації. Перший - розробити і ввести в дію механізм відшкодування громадянам збитків за знищене майно. Другий - передбачити судовий порядок розгляду таких справ, забезпечити законодавче врегулювання цього питання. Третій варіант - самоусунутися від відповідальності, поклавши її на Росію", - зазначила адвокат.

Водночас Ю.Науменко зауважила, що, "аналізуючи поточну ситуацію, можна сказати, що нині держава обрала третій варіант".

"Але якщо до розгляду скарг громадян в ЄСПЛ не буде розроблено компенсаторний механізм, існує ймовірність, що державу зобов'яжуть просто відшкодовувати збитки. Ми закликаємо розробити такий механізм, і ми готові взяти участь у процесі", - наголосила вона.

Адвокат поінформувала, що на сьогодні в Європейському суді з прав людини зареєстровані близько 40 звернень українців, що втратили майно в зоні АТО. Держава Україна також звернулася до міжнародних судів - про відшкодування збитків від втрати державної власності внаслідок анексії Криму та російської агресії на Донбасі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА