10:59 01.02.2018

Закон про Інститут національної пам'яті спрямований насамперед проти українців, які проживають у Польщі, - В'ятрович

2 хв читати
Закон про Інститут національної пам'яті спрямований насамперед проти українців, які проживають у Польщі, - В'ятрович

Директор українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначає, що ухвалений сенатом Польщі закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", спрямований насамперед проти українців, котрі живуть у Польщі, та підтримується проросійськими силами.

"Новий закон про Інститут національної пам'яті, схвалений учора сенатом Польщі, спрямований насамперед на українців, які проживають наразі в цій країні", - написав В.В'ятрович на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер у Києві.

При цьому він процитував обґрунтування затвердженого закону: "Беручи до уваги зростання міграційних рухів з України, коли носії ідеології українського націоналізму й адепти світогляду, опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, дедалі більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах".

Голова українського ІНП також зазначає, що закон позитивно сприймають проросійські сили, що може свідчити про підтримку їх польськими політиками. "Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється, закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він уже це зробив - свідчення реакція України, Ізраїлю, США) та підтримати "справді демократичні спільноти в Україні". Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики", - написав В.В'ятрович.

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

Як зазначено в повідомленні на сайті "Польського радіо", зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "розподіл відповідальності перед польським народом або державою, зокрема за злочини, скоєні Третім рейхом".

За прийняття законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Напередодні, 31 січня, три комісії сенату Польщі підтримали цей законопроект.

26 січня в сеймі Польщі відбулося третє читання пакета законопроектів, які передбачають зміни до закону про Інститут національної пам'яті. Серед них був і законопроект про заборону "бандерівської ідеології" в Польщі. Документ стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, котрі заперечують ці злочини.

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачено штраф або позбавлення волі на термін до 3 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА