16:09 01.02.2018

Встановлено організатора схеми видобутку криптовалюти для фінансування "ДНР/ЛНР"

3 хв читати
Встановлено організатора схеми видобутку криптовалюти для фінансування "ДНР/ЛНР"

Слідство встановило організатора схеми видобутку криптовалюти, частина якої йшла на фінансування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

"Слідство встановило людину, яка організувала це так зване провадження, слідство отримало дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення... Зараз вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження організатора незаконної оборудки, а також із його доправлення до органів досудового розслідування", - повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на брифінгу в четвер у Києві.

За його словами, в Києві для роботи незаконної схеми майданчика надавалися ПАТ "Квазар".

"На кількох майданчиках кількох поверхів було вилучено ... понад 400 "ферм" для майнінгу криптовалюти і більше тисячі блоків живлення, більше тисячі відеокарт і близько 1500 жорстких дисків, 500 материнських плат, ноутбуки, документи, які зокрема підтверджують перерахування коштів на територію з банківськими реквізитами РФ", - розповів А.Матіос.

Він додав, що під час обшуку за місцем фактичного розміщення "ферм", зокрема в Черкасах, встановлено несанкціоновану врізку в загальну мережу електроенергії.

За словами головного військового прокурора, фахівці обленерго кажуть про несплату за використану електроенергію до 800 тис. грн на місяць.

У свою чергу начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Климчук додав, що йдеться про документування фактів генерування і перерахування криптовалюти на території ОРДЛО.

"За нашими даними .... цю криптовалюту використовували НЗФ на території ЛНР і ДНР для фінансування військових акцій... інформаційних акцій проти нашої держави, зокрема, за ці кошти фінансувалася мережа інтернет-ресурсів, сайтів, на яких висвітлювалися неправдиві дані про Україну. Цими коштами виплачували зарплату адміністраторам соцмереж, які проводять спеціальні інформаційні операції щодо нашої держави ", - розповів він.

За словами А.Матіоса, вилучену під час обшуків техніку буде направлено на експертизу, зокрема для визначення можливості використання за подвійним призначенням. За цим фактом розслідування проводиться за ст. 258-5 - фінансування тероризму, ст. 212 -ухилення від сплати податків, а також інші статті, зокрема розкрадання, що пов'язано з величезним обсягом електроенергії для роботи "ферм".

Що стосується безпосередньо виконавців цього злочину, то це були випускники НТУУ "КПІ" ім.Сікорского. "Як жарт окремо хочу сказати, що єдине, що в цій ситуації тішить - усі, хто задіяний в цій схемі, є випускниками Київського політехнічного інституту, що говорить про високу кваліфікацію нашого освітнього рівня, що надає можливість робити такі унікальні, але, на жаль, злочинні схеми", - іронічно зазначив головний військовий прокурор.

Уточнюючи, про яку криптовалюту йдеться, А.Матіос сказав, що це біткоїни. "Суми я б не хотів зараз називати, оскільки в майнінгу, і в фінансових операціях, і акумуляції коштів, які йшли на конвертацію задіяні банківські установи", - пояснив він. Попередня вартість вилученої техніки, за його словами, становить близько $4 млн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА