20:00 01.02.2018

Прокуратура хоче посилити запобіжний захід Гужві, який поїхав до Відня

6 хв читати
Прокуратура хоче посилити запобіжний захід Гужві, який поїхав до Відня

У Генеральній прокуратурі України інформують, що прокурор готує клопотання до суду про стягнення застави директора ТОВ "Вісті Мас-Медіа" Ігоря Гужви в дохід держави та зміну йому запобіжного заходу на більш суворий, оскільки вважає, що останній свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього.

Як нагадали в четвер увечері в прес-службі Генпрокуратури України, прокуратура Києва 31 березня 2017 року розпочала кримінальне провадження про вчинення щодо громадянина кримінального правопорушення, пов'язаного з вимаганням у нього невстановленою особою грошових коштів за нерозголошення відомостей щодо його особистого життя та політичної діяльності. "Органом досудового розслідування 23.06.2017 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 189 (вимагання) КК України директору ТОВ "Вісті Мас-медіа", - нагадали в прес-службі.

Постановою Шевченківського райсуду м. Києва від 24 червня 2017 року стосовно зазначеної особи було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням розміру альтернативної застави в розмірі 544 тис. грн, а також у разі внесення застави, на нього було покладено додаткові обов'язки: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості явитися через поважні причини - завчасно повідомляти про це посадову особу або орган, що здійснив виклик; не відлучатись із населеного пункту, за місцем реєстрації, проживання чи перебування без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи; здати на зберігання до відповідних органів влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України і в'їзд в Україну.

У Генпрокуратурі зазначають, що 27 червня 2017 року підозрюваний був звільнений з-під варти у зв'язку з внесенням ним застави. Водночас у кримінальному провадженні було продовжено термін досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 22 вересня 2017 року. Також було продовжено термін дії обов'язків, раніше покладених на підозрюваного, тобто в межах терміну досудового розслідування до 22 вересня 2017 року.

"Підозрюваному та захисникам 20.09.2017 фактично повідомлено про закінчення досудового розслідування і відкриття стороні захисту матеріалів досудового розслідування, тобто за чотири доби до закінчення 3-місячного терміну слідства. У зв'язку з неявкою підозрюваного та його захисників для ознайомлення з матеріалами, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27.11.2017 в порядку ч. 10 ст. 290 КПК України задоволено клопотання сторони обвинувачення та визначено термін підозрюваному і його захисникам для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 27.12.2017. Після закінчення зазначеного терміну 29.12.2017 в кримінальному провадженні складено та погоджено обвинувальний акт", - йдеться в повідомленні.

Підозрюваного 29 грудня 2017 р. було викликано для вручення обвинувального акта на 10 січня 2018 року, проте він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров'я.

"У подальшому, 12.01.2018 прокурором у провадженні здійснено виїзд до Шевченківського районного суду м. Києва для вручення обвинувального акта до початку судового засідання в іншому кримінальному провадженні стосовно директора ТОВ "Вісті Мас-Медіа" за ч. 3 ст. 212 КК України. Проте він знову не з’явився до суду з причин перебування на лікарняному", - йдеться в інформації.

Того самого дня, тобто 12 січня, прокурор повторно викликав захисників на 16 та 22 січня.

"Одночасно слід зауважити, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства станом на сьогоднішній день стосовно підозрюваного продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у вигляді внесеної ним застави", - йдеться в повідомленні.

Крім того, додають у Генпрокуратурі України, Шевченківський райсуд Києва здійснює судовий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора ТОВ "Вісті Мас-Медіа" в ухиленні від сплати податків. Під час досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні йому також було обрано запобіжний захід - заставу в розмірі 1 млн грн, внесену на рахунок суду.

У відомстві нагадали, що під час судового розгляду прокурор подавав клопотання до суду в частині покладення на обвинуваченого додаткових обов'язків, у тому числі здати на зберігання три паспорти для виїзду за кордон, але суд відмовив в їх задоволенні.

Надалі, зазначають у Генпрокуратурі, прокурор 8 грудня 2017 року під час обвинувальної промови подав клопотання про залишення раніше обраного обвинуваченому запобіжного (обов'язків не відбувати за межі Києва) заходу в силі, "проте обвинувачений, зловживаючи наявними процесуальними правами шляхом надання в судові засідання медичних довідок про стан здоров'я та неможливість явки до суду на цій підставі, обмежив право суду на розгляд клопотань прокурора щодо обрання стосовно обвинуваченого додаткових запобіжних заходів".

"Зважаючи на вищевикладене та враховуючи, що директор ТОВ "Вісті Мас-Медіа" свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього, прокурор готує клопотання до суду щодо стягнення застави в дохід держави та зміну запобіжного заходу на більш суворий", - наголосили в прес-службі Генпрокуратури.

Сам І.Гужва, коментуючи в четвер увечері цю інформацію, заявив, що прокурори частково спотворили картину того, що відбувалося, зокрема, про наявність у нього трьох закордонних паспортів, а подати клопотання до суду про продовження йому запобіжного заходу "просто забули".

"Суддя не відмовляв прокуратурі в клопотанні. Протягом 2017 року він тричі задовольняв клопотання. Останній раз це сталося 6 листопада 2017 року. 8 грудня я особисто був на судовому засіданні, і прокурор не подавав клопотання щодо продовження мені запобіжного заходу. Не подавав він і пізніше. На жодному з подальших судових засідань він клопотання не заявляв. Крім того, його мені не видавали на підпис до засідання, як це має бути за законом. Висновок: прокуратура просто забула продовжити мені запобіжний захід. А тепер намагається спихнути всю провину на суддю. Не добре так брехати. Громадяни прокурори", - написав І.Гужва на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Як відомо, директором ТОВ "Вісті Мас-Медіа" є Ігор Гужва, який також обіймає посаду головного редактора інтернет-видання "Cтрана.ua".

Його затримали в Києві 22 червня 2017 року. Як повідомив тоді генпрокурор України Юрій Луценко, І.Гужва вимагав і отримав $10 тис. за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика. 23 червня народний депутат із фракції Радикальної партії Дмитро Лінько підтвердив, що І.Гужва вимагав від нього гроші.

Прокуратура Києва поінформувала, що слідчі Національної поліції в Києві під процесуальним керівництвом столичної прокуратури затримали І.Гужву та його посередника за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання у великих розмірах).

І.Гужву заарештували на 2 місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн. Незабаром заставу було внесено, він залишив СІЗО. У редакції видання періодично відбувалися обшуки.

Наприкінці вересня І.Гужва повідомив, що завершено слідство у справі про обвинувачення його у вимаганні в нардепа Д.Лінька грошей за нерозміщення матеріалів. Крім того, за його словами, до Державної фіскальної служби "надійшла команда в терміновому порядку робити" його підозрюваним у ще одній справі: "Податківці придумали, що я нібито неправильно заплатив податок з отриманих мною в 2013 році дивідендів". І.Гужва також стверджував, що проти нього "фабрикується" п’ять справ.

31 січня 2018 року І.Гужва повідомив, що поїхав до Відня і попросив у австрійської влади політичного притулку, мотивуючи свої дії можливим тиском на нього з боку судової системи. "Проведене президентом масове розформування судів підсадило кожного суддю на гачок. І різко знизило й без того невеликі можливості судової системи чинити опір тиску. Маніпулюючи кримінальними справами і загрозою в'язниці, влада отримала б важіль тиску на мене з метою змінити редакційну політику "Страна.ua"... Після від'їзду з України та звернення по політичний притулок цей найважливіший важіль тиску вже не може бути використаний", - написав він на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері.

І.Гужва наголосив, що це був головний мотив для виїзду. Також головред заявив, що виїхав "абсолютно легально", оскільки 6 січня закінчилася дія запобіжного заходу у вигляді обмеження на виїзд із Києва, винесеного раніше. "Після цього я вільно залишив країну", додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА