19:42 06.02.2018

В офісі омбудсмена б'ють на сполох через понад 200 українських моряків, засуджених або затриманих у Греції

2 хв читати
В офісі омбудсмена б'ють на сполох через понад 200 українських моряків, засуджених або затриманих у Греції

Україна має звернути увагу на долю понад 200 українських моряків, підозрюваних або засуджених у Греції за незаконний перетин кордону та переміщення нелегальних мігрантів, зазначають в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Наразі ми маємо інформацію, що йдеться приблизно про 200 людей", - сказав представник омбудсмена Михайло Чаплига на брифінгу у вівторок у Києві.

За його словами, складно відбувалася комунікація з грецькою стороною щодо осіб цих моряків, обвинувачень, висунутих на їхню адресу, їхнього конкретного місцеперебування і дотримання їхніх прав.

"Факти, які сьогодні зібрано, свідчать про те, що у великій кількості випадків ми не можемо ставити під сумнів, принаймні формально, рішення грецьких судів, але йдеться про те, що стикаємося з фактами ненадання перекладача, ... адвоката", - додав В.Чаплига.

Тобто, пояснив він, ідеться насамперед про порушення права українців на захист, оскільки державні адвокати, яких надає грецька сторона, не повною мірою виконують свої обов'язки.

За словами представника омбудсмена, терміни ув'язнення в Греції непропорційно тривалі - 100, 200, понад 300 років позбавлення волі.

Крім того, проблемним є питання умов перебування українців у місцях несвободи та переведення з одного місця утримання в інше, що ускладнює комунікацію. "Йдеться про право на справедливий суд, право на захист від катувань, право на перекладача", - пояснив він.

М.Чаплига повідомив, що в січні офіс українського омбудсмена звернувся до грецьких колег із пропозицією спільного відвідування українців.

Він поінформував також про намір провести робочу зустріч із цього питання з представниками Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції України, щоб, зокрема, обговорити терміни, до яких було засуджено українців, і розглянути можливість відбування покарання на території України.

У свою чергу, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Суслова закликала МЗС України звернути більшу увагу на цю проблему.

"Їх затримали на кораблях, переважно це не капітани кораблів", - сказала нардеп. За її словами, грецькі правоохоронці не з'ясовували, хто був справді винен у переміщенні нелегальних мігрантів і контрабандного товару на цих суднах.

Вона наголосила, що держава має бути відповідальна за долі українських моряків, котрі не змогли знайти роботу в Україні й були змушені виходити в море під прапорами інших країн.

"На депутатські звернення до МЗС ми не отримуємо якісних відповідей", - стверджує І.Суслова.

"Ми звертаємося до міністра закордонних справ ... будь ласка, шановний пане Клімкін, приділіть цьому увагу. Це серйозна проблема, це понад 200 громадян ... на перекладачів, на адвокатів МЗС кошти має", - закликала депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА