11:30 12.02.2018

Саакашвілі не прийде до прокуратури Києва для надання пояснень щодо екстрадиційної перевірки

2 хв читати
Саакашвілі не прийде до прокуратури Києва для надання пояснень щодо екстрадиційної перевірки

 Екс-президент Грузії, лідер "Руху нових сил" Міхеіл Саакашвілі не прийде для надання пояснень щодо екстрадиційної перевірки до прокуратури Києва в понеділок, оскільки вважає її незаконною.

"Ми проти екстрадиційної перевірки і вважаємо її незаконною. Україна вже двічі відмовляла Грузії в екстрадиції з цих же підстав і запитів. І ми маємо право не з’являється, оскільки направили свої офіційні пояснення та позицію", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат М.Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

9 лютого Р.Чорнолуцький надіслав до прокуратури Києва відповідного листа, в якому зазначає, що вважає екстрадиційну перевірку стосовно М.Саакашвілі незаконною.

Адвокат звертає увагу, що в клопотанні Головної прокуратури Міністерства юстиції Грузії не надані гарантії про перегляд судових рішень, ухвалених стосовно М.Саакашвілі, що з урахуванням міжнародного законодавства суперечить "прийнятності таких клопотань".

Р.Чорнолуцький зазначає, що М.Саакашвілі не перебував на території України з 17 липня по 10 вересня 2017 року, і грузинська сторона не надала доказу перебування його в Україні під час подання клопотання "Про видачу М.Саакашвілі" від 1 вересня 2017 року.

Адвокат також зазначає, що в 2014-му і 2015 роках Генпрокуратура України вже здійснила екстрадиційну перевірку за клопотанням правоохоронних органів Грузії і 31 березня 2015 року ухвалила рішення відмовити у видачі М.Саакашвілі Грузії. Відповідно, у зазначених у клопотанні кримінальних справах вже ухвалювалося рішення про відмову в екстрадиції, оскільки "такі справи мають характер політичного переслідування".

Р.Чорнолуцький наводить як аргумент і рішення ЄСПЛ від 28 листопада 2011 року у справі "Мерабішвілі проти Грузії". У ньому йдеться про те, що генеральний прокурор Грузії та начальник Управління пенітенціарної служби в грудні 2013 року схиляли засудженого у кількох справах колишнього прем'єр-міністра Грузії Вано Мерабішвілі до надання викривальних свідчень у низці справ, зокрема, про смерть екс-прем'єра Грузії Зураба Жванії та "офшорні банківські рахунки екс-президента Грузії М.Саакашвілі".

Як повідомлялося, прокуратура Києва викликала М.Саакашвілі на 12 лютого для надання пояснень щодо екстрадиційної перевірки обставин, що можуть стати підставою для відмови у видачі М.Саакашвілі компетентним органам Грузії, для притягнення до кримінальної відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА