20:17 13.02.2018

У НАБУ підтверджують повідомлення Труханову про підозру у вчиненні кримінального злочину

5 хв читати
У НАБУ підтверджують повідомлення Труханову про підозру у вчиненні кримінального злочину

У вівторок, 13 лютого, детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повідомили Одеському міському голові про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч.5 ст.191 КК України.

"Повідомлення про підозру здійснено за дорученням керівника САП Назара Холодницького, який і підписав цей процесуальний документ", - повідомляє у вівторок ввечері прес-служба НАБУ.

У Бюро також підтвердили, що про підозру повідомлено ще трьом чиновникам мерії міста: заступнику мера, директору департаменту комунальної власності та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради.

За даними джерел агентства "Інтерфакс-Україна" в правоохоронних органах, вручення повідомлень про підозру відбулося між 12:00 і 13.00. Документи занесли в.о. меру Одеси Анатолію Орловському.

Окрім Г.Труханова, про підозру повідомили віце-меру Одеси Павлу Вугельману, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради - Василю Шкрябаю і директору департаменту комунальної власності міськради - Олексію Спектру. Всі вони наразі знаходяться за кордоном.

Один зі співрозмовників агентства повідомив, що ще одну підозру було вручено і А.Орловському. Однак підтвердити цю інформацію в інших джерелах не вдалося.

Стаття 191 КК України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Частина 5 цієї статті - дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

У НАБУ відзначили, що дану процесуальну дію було скоєно в рамках розслідування кримінального виробництва за фактом заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси, оскільки місце знаходження зазначених осіб на даний час не встановлено,

"Наразі вживаються необхідні заходи для встановлення місця перебування підозрюваних і, в разі їх відсутності, буде вирішуватися питання про оголошення їх у розшук", - підкреслили в Бюро.

Окрім того, йдеться в інформації, 13 лютого в ході проведення слідчих дій в тому ж кримінальному провадженні були затримані ще троє осіб (одна посадова особа мерії Одеси і двох фізичних осіб-керівників компанії).

"Ще одній особі - оцінювачу - повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч 5 ст.191, ст. 365-2 КК України (зловживання повноваженнями - ІФ)", - підкреслюється в повідомленні.

У Бюро звертають увагу, що постанови про проведення обшуків у згаданих посадових осіб детективи НАБУ отримали ще 18-19 грудня 2017 року, проте вже 19-20 грудня 2017 троє посадових осіб мерії виїхали за кордон і з тих пір під різними приводами не поверталися, ймовірно, з метою приховування від слідства, а на початку січня 2018 за кордон виїхав і голова постійної комісії міськради.

"Усі зазначені особи, на думку слідства, причетні до схеми з нанесенням шкоди місцевому бюджету Одеси. Так, у вересні 2016 Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованим ліквідатором держпідприємства, за 11,5млн грн", - йдеться в повідомленні.

У Бюро додають, що отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз знаходиться в зоні АТО, проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі легалізації і домоглися накладення арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. "З тих пір постійно відбуваються спроби зняття арешту з рахунків, в тому числі шляхом раптової зміни ціни договору в січні 2018 року", - йдеться в інформації.

Також в НАБУ нагадали, що в жовтні-грудні 2017 року один з діючих депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданого будинку, разом з ще однією особою запропонували співробітникові Національного бюро неправомірну вигоду в розмірі $ 500 тис. в обмін на зняття арешту з рахунків компанії. Депутату і його спільникові 12 січня 2018 року Генеральною прокуратурою України повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч.3 ст. 369 Кримінального кодексу України ( "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі").

Як повідомлялося, раніше про те, що детективи НАБУ у вівторок доставили в мерію Одеси повідомлення про підозру у вчиненні злочину меру міста Геннадію Труханову, повідомляв Центр протидії корупції (ЦПК). "Схоже, що скоро одесити побачать свого мера. Сьогодні детективи НАБУ доставили в мерію Одеси повідомлення про підозру Труханову. Нагадаємо, що одеський мер перебуває у відрядженні-відпустці з грудня минулого року", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці ЦПК в соцмережі Фейсбук у вівторок ввечері.

Разом з тим, інтернет-видання "Громадське ТБ" з посиланням на джерела в правоохоронних органах також підтверджує цю інформацію і додає, що крім повідомлення про підозру Г.Труханову, повідомлення про підозру також були заочно вручені і чотирьом його заступникам.

"За інформацією джерела, детективи НАБУ прийшли до міської ради Одеси і принесли п'ять повідомлень про підозру у справі про покупку будинків заводу "Краян" за 185 млн грн. Підозри планували вручити меру Одеси Геннадію Труханову, його заступнику Павлу Вугельману, директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору, голові комісії міськради з питань комунальної власності Василю Шкрабаю і ще одному чиновнику мерії ", - йдеться в замітці.

У ній також наголошується, що оскільки всі підозрювані зараз перебувають за межами України, то НАБУ оголосило їм підозри заочно. "Далі буде суд, запобіжний захід. Потім розшук державний, а потім - міжнародний", - сказав співрозмовник видання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА