20:25 14.02.2018

Лутковська сподівається на якнайшвидше звільнення українців, утримуваних в ОРДЛО

2 хв читати
Лутковська сподівається на якнайшвидше звільнення українців, утримуваних в ОРДЛО

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська розраховує, що одночасне звільнення громадян України, незаконно утримуваних на тимчасово окупованій території Донбасу, і жителів з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які відбувають покарання на підконтрольній Україні території, відбудеться найближчим часом.

"Я сподіваюся, що другий етап звільнення людей, думаю, справді відбудеться. І дуже сподіваюся, що це станеться вже найближчим часом", - сказала В.Лутковська в ефірі "5 каналу" в середу ввечері.

За її словами, йдеться здебільшого про громадян України, незаконно затриманих на території ОРДЛО.

Омбудсмен повідомила, що наразі дві сторони узгоджують списки таких осіб. За її словами, в списку з боку ОРДЛО - "громадяни України, які або засуджені, або перебувають на досудовому розслідуванні за обвинуваченнями у фінансуванні та сприянні терористичним організаціям, або в деяких випадках це може бути державна зрада".

Однак В.Лутковська не відповіла на запитання, чи буде в найближчій партії обміну режисер Олег Сенцов та інші громадяни України, незаконно засуджені на території Росії, зазначивши, що це політичні переговори, які проводить особисто президент України Петро Порошенко.

Говорячи про кількість громадян України, які відбувають покарання, або обвинувачуваних на території Російської Федерації, вона повідомила, що політичних в'язнів, які перебувають у Росії, 16. "І є ще в мене близько 200 проваджень, а за даними МЗС - близько 5 тисяч українців, які перебувають на території Російської Федерації з обвинуваченнями, в різних стадіях судового розгляду. Когось уже засудили, комусь висунуто обвинувачення", - повідомила В.Лутковська.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО передали 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року.

Крім того, 24 січня 2018 року було звільнено військовослужбовця Романа Савкова, котрий перебував у заручниках у бойовиків.

Українська сторона в Тристоронній контактній групі за підсумками засідання в Мінську 14 лютого розраховує на те, що друга хвиля звільнення осіб, котрих утримують в ОРДЛО, відбудеться найближчим часом, і готова до компромісів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА