14:14 19.02.2018

Пілон Монумента слави у Львові демонтують через аварійний стан

2 хв читати

30-метровий пілон Монумента слави на вул. Стрийській у Львові демонтують, повідомив заступник голови Львівської міської ради з питань розвитку Андрій Москаленко.

"Під час огляду співробітники Галицької районної адміністрації виявили, що частина елементів конструкції комплексу - в аварійному стані, після чого виконком попросив у Львівської політехніки інформацію про стан ключових конструкцій. За результатами дослідження загальний стан несучих конструкцій виявився аварійним, вони підлягають демонтажу", - сказав А .Москаленко на брифінгу в понеділок.

За його словами, в наступну п'ятницю виконком надасть Галицькій районній адміністрації функції замовника для робіт із демонтажу пілона. Заступник міського голови уточнив, що першочергові роботи по демонтажу почнуть одразу ж після того, як виконком ухвалить відповідне рішення.

За попередніми даними, демонтований пілон можуть розмістити на території музею "Територія терору".

Як повідомлялося, на минулому тижні невідомі пошкодили Монумент слави, знявши з пам'ятника напис "Переможцям над нацизмом" і написавши на цьому місці "Пам'ятник окупантові", а також перекресливши навхрест серцевину барельєфного радянського Ордена Слави зі Спаською вежею московського Кремля і радянською символікою.

Монумент Слави (відкритий в 1970 році, раніше - Монумент бойової слави Радянських Збройних Сил) - меморіал на згадку про Червону (Радянську) армію, одну з переможниць над нацизмом у Другій світовій війні. Розташований в Центральному парку культури і відпочинку міста. Біля меморіалу традиційно проходять урочистості, присвячені святкуванню Дня Перемоги.

Ансамбль складається з тридцятиметрового пілона з п'ятьма горельєфами, що втілюють основні види військ, бронзової скульптурної групи з алегоричних фігур радянського воїна і Батьківщини-матері і масивної гранітної стели з шістьма великими мідними горельєфами: "Народження Червоної Армії", "Громадянська війна", "Звільнення Західної України", "Рік 1941", "Велика Вітчизняна війна" і "Перемога".

У 2007 році була створена комісія з питань можливого знесення меморіалу або окремих його елементів як "імперсько-більшовицьких символів", але в кінці лютого 2014 міськвиконком Львова поставив крапку на дискусії про майбутнє Монумента Слави і постановив, що демонтажу він не підлягає.

У квітні 2017 року депутати від Української Галицької партії зажадали від міського голови демонтувати Монумент Слави в рамках законів про декомунізацію.

18 травня міський голова Львова Андрій Садовий створив робочу групу, яка вивчить питання про майбутнє монумента Слави. До складу групи увійшли представники університету "Львівська політехніка", історичного факультету Львівського національного університету, Українського католицького університету, Академії Сухопутних військ та Інституту національної пам'яті. Також до групи ввійдуть депутати Львівської міськради, представники Львівського історичного музею, Центру міської історії та інших установ.

У червні минулого 2017 року невідомі облили монумент червоною фарбою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА