09:28 20.02.2018

РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН із морського права - Зеркаль

3 хв читати
РФ може затягувати розгляд справи України в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі за Конвенцією ООН із морського права - Зеркаль

Якщо Росія вирішить оскаржувати юрисдикцію Міжнародного арбітражного суду в Гаазі у справі про порушення суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці відповідно до Конвенції ООН з морського права, то розгляд цієї справи по суті може розпочатися не раніше ніж 2019 року, повідомила заступник міністра закордонних справ України з євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Сторінок лише в загальній частині понад 400, 133 - це тільки описова частина, далі йдуть карти, показання, потім файли-додатки - майже 500 додатків... Тому наразі триває процес заливання цієї інформації на спеціальний лінк у постійній арбітражній палаті в Гаазі, де ми маємо сьогодні розмістити весь свій меморандум разом із додатками", - розповіла О.Зеркаль в ефірі "5 каналу" в понеділок увечері.

Вона уточнила, що саме 19 лютого Україна мала подати відповідні документи до арбітражу.

За її словами, в цьому меморандумі українська сторона має визначити всі статті, в яких бачить порушення. "Фактично це зараз наша претензія, обґрунтована як доказами, фактами, свідченнями, експертними висновками, так і взагалі позицією, яка розглядалася в процесі різних судових розглядів, зокрема арбітражних, які завершилися минулого та позаминулого року, що стосуються питань Південно-Китайського моря, Маврикію, Arctic Sunrise... Це дуже великий за обсягом документ", - розповіла заступник голови МЗС України.

За її словами, тепер є два варіанти розвитку подій: коли справа не ділиться і розглядається і по суті, і за юрисдикцією разом - тоді Росія має 9 місяців на підготовку свого меморандуму, починаючи від 19 лютого 2018 року.

"І є інший варіант - і ми вважаємо, що цей варіант буде застосовано: вони можуть протягом трьох місяців подавати свої заперечення щодо відсутності юрисдикції у трибуналу розглядати цю справу", - сказала вона, допустивши, що це "найімовірніший сценарій".

"Якщо вони підуть за цим імовірним сценарієм, то в них (у Росії - ІФ) є три місяці на підготовку заперечень - це 19 травня. Після цього Україні надається три місяці на підготовку контраргументів за юрисдикцією", - повідомила О.Зеркаль.

Потім, за її словами, сторони обмінюються додатковою інформацією, і вже арбітраж визначає дату, коли буде слухання, скільки воно триватиме, а після слухання визначає, скільки йому необхідно часу, щоб ухвалити рішення.

"Тобто це 2019 рік. Я так розумію, що у 2019 році ми вийдемо на якийсь результат за юрисдикцією, якщо росіяни оберуть саме цей шлях", - зазначила вона.

За словами О.Зеркаль, ця юрисдикційна фаза вирішуватиме подальші кроки Києва. "Якщо ми виграємо юрисдикцію, в нас уже буде просто питання про доведення шкоди - в чому полягає ця шкода", - пояснила заступник глави МЗС України.

Раніше президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про представництво України в розгляді питання в Міжнародному арбітражному суді в Гаазі про порушення Конвенції ООН із морського права, захищати інтереси України доручено заступнику міністра закордонних справ з євроінтеграції О.Зеркаль.

Міністерство закордонних справ України повідомило, що Україна 19 лютого направила меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА