10:37 20.02.2018

"Грузинські снайпери" на Майдані - це міф, переконаний адвокат Небесної сотні

4 хв читати
"Грузинські снайпери" на Майдані - це міф, переконаний адвокат Небесної сотні

 Присутність так званих грузинських снайперів на Майдані є одним із міфів, пов'язаних з подіями Революції гідності, впевнений адвокат сімей Героїв Небесної сотні та постраждалих на Майдані Павло Дикань.

"У Святошинському суді справді тривають численні спроби вкидання якоїсь інформації, яка нічим не підтверджується, крім чиїхось тверджень. Як, наприклад, історія з "грузинськими снайперами". Причому річ навіть не в тому, що це фейк. Головне те, що відбуватиметься. В якійсь країні, з якою Україна не має договору про видачу, буде встановлено відеозв'язок із якимись людьми, які скажуть, що вони приїжджали і стріляли в правоохоронців. І суд повинен брати це до відома, тому що ці люди будуть під присягою", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому П.Дикань зазначив, що екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, якого мали допитати в суді як свідка, наразі в Україні вже немає. "І ми не можемо зрозуміти, буде він чи ні. Це може бути через відеозв'язок, але це буде вже не так, як коли людина приходить і особисто присутня", - зазначив адвокат.

Він звернув увагу, що рішення допитувати "грузинських снайперів" у режимі відеоконференції Святошинський суд мотивував рівністю прав сторін, але є питання, наскільки він братиме до відома їхні показання. "Будь-які показання свідків мають підтверджуватися фактичними обставинами, показаннями інших свідків, наявністю зброї, куль, місця розташування. Якщо вони скажуть, що в'їхали в Україну за підробленими паспортами, то питання, за якими? Це все потрібно перевіряти", - пояснив П.Дикань.

Адвокат Небесної сотні наголосив, що навколо Майдану існує багато міфів. При цьому він зазначив, що справді були факти загибелі правоохоронців, і вони розслідуються.

"Нещодавно Генпрокуратура знайшла когось і оголосила про підозру особі, яку підозрюють у стрільбі в бік правоохоронців. Це важливі факти, їх теж потрібно розслідувати, але це жодним чином не може бути підставою для виправдання тих, хто розстрілював беззбройних людей, які витягували поранених. А ці люди перебували при виконанні, і їхні дії чітко регулюються законом", - додав він.

П.Дикань також не має жодної інформації про причетність до розстрілів на Майдані спецслужб Російської Федерації. "До того ж, у цій частині ми не є стороною процесу, й у нас немає доступу до цих матеріалів. Але, наскільки мені відомо, навіть якщо щось і є, то його наразі ще не доведено до тієї стадії, коли це можна переводити вже в підозру й обвинувачення", - сказав він.

Раніше в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" керівник департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк сказав, що дані, розказані так званими грузинськими снайперами Кобою Нергадзе, Олександром Ревазішвілі та Залогі Кваратескелія у фільмі італійського телеканалу Canale 5, не відповідають розвитку подій, хоча цю версію все одно потрібно перевірити.

"У фільмі вони кажуть, що застосовували зброю, а в заявах, які адвокати підозрюваних надають суду, вони стверджують, що були свідками. В будь-якому разі, все це слід перевірити, тому й важливими були свідчення Саакашвілі, адже ці люди на нього посилаються, - вони надають документи, які Саакашвілі міг би і прокоментувати в суді, у відкритому процесі", - зазначив він.

С.Горбатюк також зазначив, що наразі немає даних про безпосередню участь конкретних представників спецслужб РФ у якихось силових діях проти активістів Майдану. "Наразі йдеться про надання допомоги, але чи призвела вона до скоєння злочинів, відповість слідство. Постачання спецзасобів посиленої дії як гуманітарної допомоги також є непрямим доказом, хоча і свідчить про спонукання до силового варіанту", - пояснив він.

Як відомо, в листопаді 2017 року італійський Canale 5, що входить до медіахолдингу Mediaset S. p.A. колишнього прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі, показав фільм італійського військового кореспондента Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини". Він зустрівся з трьома громадянами Грузії К.Нергадзе, О.Ревазішвілі та З.Кваратескелія, які стверджують, що начебто саме вони є виконавцями наказів про розстріли і учасників Майдану, і працівників "Беркута".

Святошинський суд 19 грудня 2017 року задовольнив клопотання захисту екс-беркутівців про допит К.Нергадзе та О.Ревазішвілі у справі щодо вбивств активістів Майдану.

Після допиту в Управлінні СБУ в Києві 10 січня 2018 року екс-президент Грузії М.Саакашвілі повідомив, що його допитали у справі про розстріли на Майдані у зв'язку з "фактами" з передачі на італійському телеканалі. Він заявив, що інформація про так званих грузинських снайперів на Майдані взимку 2014 року не відповідає дійсності.

На 13 лютого М.Саакашвілі викликали як свідка до Святошинського суду Києва, але напередодні 12 лютого його видворили з України до Польщі, оскільки, за твердженням української влади, він втратив законні підстави перебувати в Україні після в'їзду на її територію у вересні в статусі особи без громадянства. Його адвокати вважають такі дії незаконними й оскаржили їх в українських судах та ЄСПЛ.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства в розділі "Ексклюзивні інтерв'ю".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА