13:56 22.02.2018

Суд зобов'язав поліцію розпочати розслідування про викрадення і незаконне видворення Саакашвілі за заявою його захисту

2 хв читати
Суд зобов'язав поліцію розпочати розслідування про викрадення і незаконне видворення Саакашвілі за заявою його захисту

 Печерський районний суд Києва 22 лютого своїм рішенням зобов'язав поліцію розпочати розслідування за заявою адвокатів екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про його викрадення та незаконне видворення, яку вони подали 12 лютого о 15:30, незабаром після незаконного затримання політика воєнізованим спецпідрозділом у ресторані "Сулугуні".

Як повідомив у четвер агентству "Інтерфакс-Україна" захисник М.Саакашвілі адвокат Руслан Чорнолуцький, суд зобов'язав уповноважених осіб Печерського райуправління Національної поліції в Києві внести до ЄРДР відомості про здійснення кримінального правопорушення і розпочати розслідування. Це рішення суду оскарженню не підлягає.

"Одразу ж після інциденту із затриманням Міхеіла Саакашвілі ми звернулися в поліцію і подали заяву про злочин стосовно Саакашвілі за фактом незаконного викрадення невідомими військовими і його видворення. Оскільки у момент так званого силового затримання жодного офіційного документа і правової підстави М.Саакашвілі не було пред'явлено", - наголосив Р.Чорнолуцький.

Як повідомлялося, в липні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив М. Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року М.Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прибічників, що супроводжувалося протистоянням з прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав М.Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

Окружний адміністративний суд Києва 3 січня 2018 року відмовив М.Саакашвілі в позові до управління ДМС у Київській області через відмову в наданні йому статусу особи, що потребує додаткового захисту.

Київський апеляційний адміністративний суд 5 лютого підтвердив це рішення, але 6 лютого захист М.Саакашвілі подав касацію на рішення КААС до Касаційного адміністративного суду. Адвокат Р.Чорнолуцький наголошував, що до завершення всіх судових процесів щодо статусу М.Саакашвілі влада немає жодних підстав для екстрадиції або видворення його з України.

М.Саакашвілі затримали 12 лютого в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва неподалік офісу його партії "Рух нових сил", після чого доставили в аеропорт "Бориспіль" і відправили літаком до Польщі.

У МВС України пояснили, що М.Саакашвілі затримали військовослужбовці Державної прикордонної служби спільно з представниками Державної міграційної служби та іншими правоохоронними органами під час "відпрацювання окремих місць концентрації незаконних мігрантів". У відомстві вважають, що відповідно до вже ухвалених судових рішень М.Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням усіх юридичних формальностей був повернений до країни, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА