22:00 22.02.2018

У зв'язку з саботажем суддями Печерського суду в справі Курченко можуть бути відкриті справи за статтею про сприяння злочинній організації

3 хв читати
У зв'язку з саботажем суддями Печерського суду в справі Курченко можуть бути відкриті справи за статтею про сприяння злочинній організації

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін не виключає відкриття кримінального провадження у зв'язку з зволіканням з боку суддів прийняття рішення про заочне притягнення до відповідальності бізнесмена з оточення екс-президента України Віктора Януковича Сергія Курченко.

В ефірі "5 каналу" в четвер увечері він розповів, що "найбільш болючим на сьогоднішній день є отримання дозволу на заочне засудження Курченко".

За словами заступника генпрокурора, мова йде про "відвертий саботаж" з боку українських судів в цьому питанні, так як клопотання про заочне притягнення до відповідальності було подано прокуратурою ще рік тому.

"Наші судді намагаються максимально затягнути прийняття відповідних процесуальних рішень ... Це Печерський суд (Печерський районний суд м.Києва - ІФ) ... Ми зараз дуже уважно аналізуємо дії і процесуальні рішення кожного із зазначених суддів і не можу виключати того, що правоохоронні органи України відкриють кримінальне провадження за ст.256 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за сприяння злочинній організації", - заявив Є.Єнін.

При цьому він не став уточнювати, чи може мати місце змова суддів з С.Курченко, відповівши, що істину встановить слідство за активної участі прокуратури. "Ми розглядаємо Сергія Курченка як одного з лідерів злочинної організації часів Януковича, йому оголошено підозру щодо цілої низки кримінальних проваджень і ми не розглядаємо ті чи інші активи, гроші або об'єкти нерухомості як належали безпосередньо Курченко, його помічникам або його оточенню. Ми розглядаємо зазначені активи як власність злочинної організації", - пояснив заступник генпрокурора.

За його словами, на сьогодні мова йде про вже конфіскованих $ 2,5 млрд, про ФК "Металіст", Одеський нафтопереробний завод.

"Також в планах прокуратури протягом найближчого часу завершити розслідування за цілою низкою кримінальних проваджень, передати їх до суду і сподіватися на відповідні вироки, в рамках яких ми розраховуємо конфіскувати в рамках спецконфіскаціі цілу низку грошових активів", - додав Є.Єнін.

Що стосується ФК "Металіст", то, за словами заступника генпрокурора, прокуратура була "в декількох кроках від повернення зазначеної власності державі", але Кабмін не визначив той орган, на баланс якого міг бути прийнятий цей футбольний клуб. Є.нін пояснив, що суб'єктом прийняття рішень в цьому питанні є саме Кабмін.

Як повідомлялося, генеральний прокурор України Юрій Луценко раніше заявив, що вже в поточному 2018 року розпочнуться заочні судові процеси над колишніми високопоставленими керівниками держави часів президентства Віктора Януковича, а також С.Курченко. При цьому він зазначив, що очікує по ньому рішення суду з січня 2017 року. "Ми сподіваємося отримати відповідь від суду (про можливість заочного засудження - ІФ), це дасть нам можливість передачі в суд по суті і цієї справи", - сказав генпрокурор.

30 травня 2017 року прокуратура Одеської області погодила і направила С.Курченко повідомлення про підозру у створенні злочинної організації і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

29 червня Генеральна прокуратура України повідомила, що склала письмове повідомлення про підозру С.Курченко і направила за місцем його реєстрації. Згідно з повідомленням, С.Курченко підозрюється в створенні, забезпеченні діяльності і керівництві злочинної організації, метою якої було здійснення тяжких і особливо тяжких злочинів та участі у злочинах зазначеної організації в період з січня 2010 року по лютий 2014 року.

Звинувачення стосується злочинного заволодіння майном державних і приватних організацій (Національного банку України, ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укргазвидобування". ПАТ "Реал Банк", ПАТ "Брокбізнесбанк" та інших) шляхом зловживань повноваженнями посадових осіб та службового підроблення документів з подальшим відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА