15:38 25.02.2018

Заступник генпрокурора Єнін: Претензій щодо розслідування "справи Марківа" в Італії немає, ми очікуємо створення спільної групи

3 хв читати
Заступник генпрокурора Єнін: Претензій щодо розслідування "справи Марківа" в Італії немає, ми очікуємо створення спільної групи

 Україна не має нарікань щодо розслідування справи арештованого в Італії військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа, але розраховує на об'єктивність італійської сторони в цьому питанні і згоду створити спільну слідчу групу.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Євген Єнін нагадав, що за фактом смерті італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі і ще кількох осіб Служба безпеки України проводить розслідування з кваліфікацією "терористичний акт". Також, за словами Є.Єніна, схожу за фабулою справу розслідують і правоохоронні органи Італії.

"Ми неодноразово зверталися з пропозиціями до італійської сторони надати сприяння в розслідуванні цього злочину, оскільки йдеться про ті самі події. Півроку тому ми надіслали листа за підписом генпрокурора та глави СБУ. Ми запропонували італійським правоохоронним органам приїхати на місце скоєння злочину, ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, яке є в розпорядженні СБУ", – зауважив заступник генпрокурора.

Також він звернув увагу на те, що українська сторона для прискорення обміну інформацією та ефективності розслідування пропонувала італійським колегам створити спільну слідчу групу. Водночас, за словами Є.Єніна, відповіді від італійської сторони з цього приводу досі немає. "Наразі ми очікуємо відповіді італійської сторони щодо наших пропозицій. Це питання розглядалося також під час нещодавнього візиту міністра закордонних справ Італії в Україну", – додав він.

"На сьогодні у нас немає претензій щодо об'єктивності слідства на території Італії, ми довіряємо нашим італійським партнерам", – заявив заступник генпрокурора.

Водночас він наголосив, що Україна зацікавлена в об'єктивному встановленні істини в цьому кримінальному провадженні. "За інформацією українських правоохоронних органів, Віталій Марків не міг мати прямої причетності до вбивства громадянина Італії Андреа Рокеллі. У нас є свідки, деякі з яких відвідували Італію для дачі показань італійській прокуратурі", – зазначив Є.Єнін.

Як повідомлялося, 30 червня 2017 року в Італії затримали українського військовослужбовця В.Марківа за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу м. Слов'янська Донецької області у травні 2014 року. Українець перебуває в італійському м.Павіа.

За інформацією ЗМІ, прокуратура м.Павія почала кримінальне провадження щодо обставин загибелі в 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів за інформацією французького журналіста. У рамках цього провадження французький журналіст заявив, що смерть вищеназваних журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу затриманий В.Марків. Крім того, у рамках свідчень французький журналіст надав відеоряд. При цьому за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявляв, що італійський фотожурналіст А.Роккеллі був убитий, перебуваючи на непідконтрольній на той момент території між позиціями збройних формувань України і терористичних угруповань. При цьому він відвідав т. зв. "сіру зону" без погодження з офіційною владою України. За його словами, українське слідство не встановило осіб, які могли б бути причетними до загибелі А.Роккеллі.

Генеральне консульство України в Мілані звернулося до суду м. Павіа з клопотанням про надання інформації щодо підстав та обставин. МВС України висловлювало занепокоєння затриманням і арештом в Італії В.Марківа, який поїхав до Італії під час відпустки.

Адвокат В.Марківа Р.Делла Валле запропонував прокурорам і представникам італійської поліції разом поїхати в Україну для проведення серії експертиз на горі Карачун Донецької області. Він також під час візиту в Україну зібрав свідчення нацгвардійців, які допоможуть спростувати звинувачення проти його підзахисного.

16 листопада 2017 р. міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся до міністра закордонних справ Італії Анджеліно Альфано (італ. Angelino Alfano) з листом у зв'язку з відхиленням клопотання В.Марківа із закликом звернути увагу на справу, щоб уникнути спекуляцій. Міністр розмістив в "Твіттері" скрін листа, в якому зазначається, що прокуратура Італії "залишає без уваги надану їй інформацію щодо визначення позиції солдата Марківа...". "Тим часом італійська преса встигла оголосити мого співвітчизника "вбивцею італійського журналіста", підживлюючи упереджене і негативне ставлення до України і українців", – йдеться в листі.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА