11:18 01.03.2018

Держава має намір продовжити контракт із підозрюваним у розтраті 0,5 млрд грн директором ЗТМК

3 хв читати
Держава має намір продовжити контракт із підозрюваним у розтраті 0,5 млрд грн директором ЗТМК

Приклад розслідування діяльності генерального директора ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК), підозрюваного в розтраті близько 0,5 млрд грн, підтверджує необхідність якнайшвидшого створення в Україні Антикорупційного суду, заявляє глава НАБУ Артем Ситник.

"Скасовано всі запобіжні заходи, директора не відсторонили від посади, уряд продовжує з ним контракт на майбутнє", - описав ситуацію через рік після початку справи глава НАБУ на щорічній інвесткоференції "Драгон Капітал" у Києві в четвер.

Він наголосив, що такий стан справ демотивує і населення, і працівників самого НАБУ.

Як зазначив А.Ситник, якби в березні вдалося ухвалити закон про Антикорупційний суд, до кінця року вже було б реально запустити його роботу.

"Не буде Антикорупційного суду - не буде успіху в антикорупційній реформі", - наголосив керівник НАБУ.

Як повідомлялося з посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП), В.Сивака обвинувачують у тому, що у 2014 році він, маючи прямий умисел, зловживаючи службовим становищем, розтратив, тобто здійснив незаконне безоплатне відчуження грошових коштів із цільовим призначенням на виконання стратегічної програми розвитку та технічної модернізації виробництва ТОВ "ЗТМК", отриманих від компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед", сумою $110 млн.

Кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ЗТМК, яке було передано до НАБУ за підслідністю 8 червня 2016 року, було зареєстровано 15 вересня 2015 року.

Слідство з’ясувало, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа компанія Tolexis Trading Limited, що володіє 49% акцій ЗТМК, виділила цьому підприємству 880 млн грн. Однак директор переказав 492 млн грн із цих коштів на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти було спрямовано ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" й ТОВ "Синтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості держпідприємства "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі мала здійснити Tolexis Trading Limited на умовах, передбачених договором про заснування ТОВ "ЗТМК".

Як повідомлялося, підготовче судове засідання Заводського райсуду Запоріжжя у справі В.Сивака відбулося 6 грудня 2017 року, перше судове засідання - 7 грудня.

"За результатами підготовчого судового засідання з розгляду обвинувального акта стосовно директора ТОВ "ЗТМК" за обвинуваченням у вчиненні розтрати коштів підприємства в сумі 492 млн грн, що відбулося 6 грудня 2017 р. Заводський районний суд м. Запоріжжя встановив відповідність акту вимогам чинного кримінального процесуального законодавства та ухвалив рішення про призначення його для розгляду по суті. У першому судовому засіданні, яке відбулося 7 грудня 2017 р., прокурор оприлюднив суть обвинувального акта, після чого суд, з урахуванням позицій сторін, визначив обсяг доказів, які підлягають дослідженню, і порядок їх дослідження", - констатувала САП.

Наступне засідання суду було призначене на 17 січня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА