16:50 02.03.2018

Скасування "мовного" закону Ківалова-Колесніченка не має викликати занепокоєння у нацменшин - Клімкін

3 хв читати
Скасування "мовного" закону Ківалова-Колесніченка не має викликати занепокоєння у нацменшин - Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевняє, що у національних меншин в Україні немає підстав для занепокоєння у зв'язку зі скасуванням так званого "мовного" закону Ківалова-Колесніченка.

"Жодних занепокоєнь з приводу скасування закону Ківалова-Колесніченка ні у наших угорців, ні у Угорщині за визначенням бути не повинно. І не потрібно це ставити в послідовність, як вони це роблять - спочатку закон про освіту, потім скасування закону (Ківалова-Колесніченка - ІФ). це не є певною послідовністю. Але це послідовне бажання зробити для угорців так, щоб у них були всі шанси реалізувати себе в Україні", - сказав він у Львові під час скайп-конференції з місцевими ЗМІ.

Міністр вважає правильним скасування мовного закону.

"Те, що ми маємо робити - це національна дискусія про те, як ми повинні це питання вирішити всередині країни. Я вважаю, що багато повноважень мають реалізовуватися об'єднаними територіальними громадами, у простих питаннях, де вони не стосуються української як державної та питань національної б скасування закону", - сказав П.Клімкін.

Раніше ЗМІ повідомляли, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто поставив в один ряд ухвалення закону про освіту з неприйнятною для Угорщини мовної статтею і скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, назвавши це "брутальним нападом" на національні меншини.

Як повідомлялося, 28 лютого 2018 року партія ВО "Свобода" повідомила, що Конституційний суд України визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" №5029-VI (так званий "закон Ківлова-Колесніченка").

У свою чергу на сайті КС повідомляється, що 28 лютого на пленарному засіданні Великої палати суду було прийнято рішення щодо конституційності закону України про засади мовної політики, але не уточнюється, яке саме прийнято рішення.

Ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" було ухвалено 3 липня 2012 року. Закон набув чинності 10 серпня 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

У 2012 році Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська і Дніпропетровська обласні ради прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Угорська мова стала регіональною в місті Берегове (Закарпаття), молдовська (румунська) - у селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (рум. Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

24 лютого 2014 роки після завершення Революції гідності Верховна Рада проголосувала за скасування закону України "Про засади державної мовної політики" За скасування закону тоді проголосували 232 народних депутати з 334, що зареєструвалися в залі.

Водночас, тодішній в.о. президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився підписувати ухвалений закон. Таким чином, він не вступив у силу.

10 жовтня 2014 року КС відкрив провадження у справі про конституційність закону закон "Про засади державної мовної політики" №5029-VI (так званий закон Ківлова-Колесніченка). 17 листопада 2016 року Конституційний суд України розпочав розгляд справи за цим конституційним поданням.

14 грудня 2016 року КС завершив публічний (усний) розгляд цього закону і перейшов до закритої (письмовій) частини, за підсумками якої мало бути ухвалено рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА