14:43 03.03.2018

Ізраїльська Spacecom обговорила в Києві з керівництвом ДКАУ стан проекту створення Україною національної системи супутникового зв'язку

3 хв читати
Ізраїльська Spacecom обговорила в Києві з керівництвом ДКАУ стан проекту створення Україною національної системи супутникового зв'язку

Ізраїльська Spacecom, провідний світовий оператор супутників зв'язку AMOS виробництва Israel Aerospace Industries (IAI), провела в Києві переговори з керівництвом Державного космічного агентства України (ДКАУ) щодо реалізації проекту створення Національної системи супутникового зв'язку України (НССЗУ).

Згідно з повідомленням на сайті ДКАУ, під час переговорів наприкінці лютого в Києві за участю глави ДКАУ Павла Дегтяренка та президента, виконавчого директора Spacecom Девіда Поллака, було обговорено стан виконання проекту зі створення НССЗУ.

"Представники ізраїльської сторони висловили зацікавленість компанії в успішному виведенні на орбіту космічного аппарату "Либідь" та введення його в експлуатацію з метою подальшого його спільного використання", - повідомила прес-служба.

Під час зустрічі також відзначали позитивний досвід співпраці Spacecom і ДП "Укркосмос" щодо оренди ресурсу космічного апарату (КА) AMOS-7 у рамках реалізації проекту "Країна ТВ", наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, реалізований у рамках міжнародної кооперації за участю Канади і РФ проект створення НССЗ України передбачає створення і запуск українського супутника зв'язку "Либідь", що працюватиме на геостаціонарній орбіті з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського та індійського, здатних загалом забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.

Створений у рамках підписаного в 2009 році ДКАУ та канадської MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) за рахунок залученого під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6млн на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім.Решетньова" (ІСС, РФ ) супутник, з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою Україною задіяної в проекті наземної інфраструктури. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $ 17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту і забезпечення запуску "Либіді". У листопаді ДКАУ озвучило плани завершити виконання комплексу необхідних заходів для виведення на орбіту і початку експлуатації КА до другої половини 2018 року. Запуск супутника заплановано з космодрому "Байконур" за допомогою ракети-носія "Зеніт -3SLБФ". Серед озвучених спостерігачами на початку 2017 року викликів проекту "Либідь" називалося банкрутство ПАТ "Діамантбанк" (Київ), одним з клієнтів і кредиторів якого з 2015 року виступало ДП "Укркосмос" - український замовник супутника.

У держбюджеті-2017 на виконання боргових зобов'язань за залученим для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку" кредиту за лінією загального фонду були передбачені витрати в розмірі 1,5 млрд грн, або 61,5% у загальному обсязі фінансування космічної галузі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА