14:58 05.03.2018

Міносвіти ініціює зарахування дітей до початкової школи за територіальною ознакою

2 хв читати
Міносвіти ініціює зарахування дітей до початкової школи за територіальною ознакою

 Міністерство освіти і науки України ініціює зарахування дітей до початкової школи на засадах її територіальної доступності, йдеться в проекті порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних і комунальних навчальних закладів для здобуття повної загальної середньої освіти.

"Проект документа описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас) і старшої (10-11 клас) школи. Зокрема, новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на засадах її територіальної доступності. Тобто кожна школа має прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

Зокрема, документом гарантується першочергове право дитини з цієї території навчатися в державній або комунальній школі, але, за бажанням, батьки можуть віддати дитину й до іншої школи за наявності там вільного місця.

Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих органів влади.

"Отже, поняття "конкурс в перший клас", яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської спільноти, відходить у минуле", - наголошують у міністерстві.

Зазначено, що адміністрація шкіл і місцеві органи влади будуть зобов'язані вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, як-от: відкриття додаткових класів, зокрема інклюзивних чи спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, зокрема запровадження змінності в навчанні.

Водночас у разі значного перевищення кількості поданих заяв над можливістю закладу, зарахування відбуватиметься за критеріями, описаними в порядку.

"За прогнозами експертів, кількість таких шкіл в Україні не перевищуватиме 0,5%", - упевнені в Міносвіти.

Крім того, в запропонованому порядку описані механізми зарахування і переведення учнів до гімназій (5-9 клас) та ліцеїв (10-11 клас), а також умови та порядок відрахування учнів із закладів середньої освіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА