18:45 07.03.2018

Двом затриманим 3 березня біля ВР висунуто підозру щодо подій 27 лютого під парламентом і спроби захоплення Жовтневого палацу - Крищенко

4 хв читати
Двом затриманим 3 березня біля ВР висунуто підозру щодо подій 27 лютого під парламентом і спроби захоплення Жовтневого палацу - Крищенко

Двом затриманим під час проведення слідчих дій у наметовому містечку біля будівлі Верховної Ради вранці 3 березня повідомили про підозру в причетності до подій 27 лютого біля стін парламенту та спроби захоплення Жовтневого палацу в грудні минулого року.

"Трьом із затриманих повідомили про підозру щодо подій 27 лютого біля парламенту і щодо спроби захоплення Жовтневого палацу", - розповів агентству "Інтерфакс-Україна" в середу начальник ГУ Національної поліції в м. Києві Андрій Крищенко.

За словами начальника главку, ще один із затриманих був у розшуку, а стосовно іншого було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у зв'язку з подіями під Шевченківським райсудом м. Києва, коли був поранений поліцейський.

А.Крищенко уточнив, що підозри висунуто за ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

"Слідчі звернулися до суду, найближчим часом підозрюваним буде обрано запобіжний захід", - додав А.Крищенко.

Загалом, говорячи про події в наметовому містечку 3 березня, А.Крищенко зазначив, що поліція не оперує такими термінами, як "зачистка" або "розгін". Він нагадав, що дії правоохоронців були санкціоновані судом, і якби ті, хто перебував у наметах, не чинили активного опору проведенню обшуків, не було б і затримань.

"Спочатку це був мирний протест, потім - марші, і з нашого боку не було жодних питань. Але потім розпочалися провокації. І спроба захоплення Жовтневого палацу була не першою ластівкою... Біля Ради були провокації, з'явилися елементи фортифікаційних споруд, щоб обмежити доступ громадян, потім провокації під АП, поранення поліцейського під Шевченківським судом після засідання стосовно мера Одеси, спроба запалити шини біля стін парламенту... Ми затримували людей зі зброєю і ножами. Це все організовано одними й тими самими людьми", - розповів А.Крищенко.

При цьому він звернув увагу, що партія "Рух нових сил" заявила про вихід із цієї акції протесту, а інших заявок про те, хто проводить акцію в цих наметах, поліція не мала.

"Усі, хто розпочинав протест, фактично вийшли (із протестного процесу - ІФ), і під Радою утворилося незрозуміло що. Ми не приховували, що прийдемо до табору. Вони про це знали, це не якийсь наліт поліцейських", - додав А.Крищенко.

Начальник поліції Києва зазначив, що буде проведено експертизу щодо наявності ДНК на вилучених у наметовому містечку гранатах, щоб отримати інформацію про те, "хто тримав їх у руках".

"Так, ми знали, що проведенню слідчих заходів перешкоджатимуть, тому підготували сили для забезпечення проведення своїх дій", - сказав він.

А.Крищенко також зазначив, що друга частина наметового містечка, яка розташовувалася ближче до будівлі Міністерства охорони здоров'я, не чинила опору проведенню слідчих заходів.

Як повідомлялося, 17 жовтня 2017 року біля стін ВР у Києві зібрався мітинг, у якому взяли участь представники різних політичних сил і громадських організацій, із вимогою скасування депутатської недоторканності, створення Антикорупційного суду і запровадження пропорційної виборчої системи за відкритими списками. Учасники мітингу заявили, що акція безстрокова, і встановили намети.

19 листопада більшість громадських організацій заявили про наміри продовжувати протест "іншими методами" і пішли з наметового містечка. Водночас "Рух нових сил" прийняв рішення продовжувати акцію біля ВР, у наметах також вирішили залишатися прибічники депутатів від "Самопомочі" Є.Соболєва та Семена Семенченка.

Наметове містечко складається з двох частин, одна з них була розташована на проїжджій частині вул. Грушевського, друга - в Маріїнському парку.

27 лютого 2018 року між учасниками акції біля Верховної Ради та правоохоронцями виникли сутички. Протестувальники кидали в бік правоохоронців вибухові пакети та інші предмети.

Партія "Рух нових сил" (РНС) Міхеіла Саакашвілі заявила, що не брала участі в організації акції 27 лютого, і її представників уже немає в наметовому містечку.

Уранці в суботу, 3 березня, під час проведення слідчих дій у наметовому містечку біля Верховної Ради поліція вилучила предмети, схожі на гранати, а саме: 9 гранат РГД-5, "коктейлі Молотова" та 5 димових мін.

Як наголошується в повідомленні Нацполіції, наразі до відділів поліції доставили понад сто осіб, які чинили опір співробітникам поліції. Розпочато кримінальне провадження за ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

У Нацполіції заявили, що слідчі дії на території наметового містечка біля будівлі Верховної Ради проводяться на підставі двох рішень суду. "Слідчі працюють за кримінальними провадженнями, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури та мистецтв (Жовтневий палац), а інше - щодо подій 27 лютого біля стін Верховної Ради", - йдеться в повідомленні на сайті Нацполіції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА