12:25 13.03.2018

Побутова, політична корупція та непрозоре управління комунальним майном найбільш поширені у низці регіонів України

2 хв читати
Побутова, політична корупція та непрозоре управління комунальним майном найбільш поширені у низці регіонів України

Побутова та політична корупція, а також непрозорість управління комунальним майном характерні для низки областей України, про що свідчать результати дослідження "Сприйняття успішності проведення антикорупційної реформи в Україні: регіональний вимір".

Згідно з дослідженням, спільними майже для всіх досліджуваних областей є такі корупційні проблеми: неефективність використання комунального майна (непрозорі тендери, будівництво, землевідведення), побутова корупція в освітній та медичній сферах, політична корупція (лобізм незаконних рішень, непрозорість призначення на посади) і корупція в дозвільній системі.

У деяких регіонах, зокрема в прикордонних, є проблеми, характерні переважно для таких областей: видобуток бурштину і вирубування лісу (Рівне), нелегальний видобуток вугілля, контрабанда і перевезення людей через лінію розмежування (Сєвєродонецьк), корупція в митних органах і клановість у місцевій владі (Ужгород), непрозорість розподілу бюджету (Тернопіль), корупція в правоохоронних органах (Харків), контрабанда та махінації з виділенням землі учасникам АТО (Херсон), корупція під час ремонту та будівництва доріг (Чернігів), корупція в портах і на митниці (Миколаїв).

"Загалом діяльність, яку провадять активісти в регіонах, є дуже схожою", - сказала науковий працівник Харківського інституту соціологічних досліджень Світлана Щербань під час презентації дослідження у вівторок в Києві.

За її словами, здебільшого вони здійснюють моніторинг діяльності та відкритості місцевих органів влади, моніторинг державних закупівель й електронних декларацій, дослідження прозорості розподілу бюджетних коштів, а також журналістські дослідження.

Що стосується взаємодії з державними органами влади, то в усіх регіонах вона визначена як неефективна.

Зокрема, учасники фокус-груп скаржилися на те, що їхні заяви ігнорують, а в регіонах є кругова порука правоохоронців та органів влади.

Згідно з дослідженням, головною перешкодою в боротьбі з корупцією є високий рівень суспільної толерантності.

Серед інших проблем названо недосконалість законодавства, обмеженість методів боротьби з корупцією та дискредитацію антикорупційної діяльності.

Дослідження засвідчило, що в регіонах перешкодою в проведенні антикорупційної діяльності є також небезпека роботи організацій та активістів.

Майже в усіх досліджуваних регіонах учасники відзначали наявність психологічного тиску з боку представників органів влади, використання адміністративного ресурсу, тиск через правоохоронців, зокрема на родичів, а в деяких випадках йшлося про прямі загрози життю та здоров'ю.

Дослідження провів Харківський інститут соціологічних досліджень за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Термін - жовтень-грудень 2017 року із застосуванням фокус-групового методу.

Дослідженням було охоплено десять регіонів, зокрема Вінницька, Полтавська, Рівненська, Закарпатська, Чернігівська, Тернопільська, Миколаївська, Херсонська, Луганська та Харківська області.

Фокус-групи формувалися з представників громадських антикорупційних організацій, журналістів місцевих ЗМІ та активістів відповідних регіонів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА