17:26 13.03.2018

Глава МВС: Запропонований Южаніною проект створення Нацбюро фінбезпеки є цілком компетентним, але виникають запитання

3 хв читати
Глава МВС: Запропонований Южаніною проект створення Нацбюро фінбезпеки є цілком компетентним, але виникають запитання

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков загалом підтримує запропоновану главою комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною концепцію Національного бюро фінансових розслідувань (НБФБ), але не згоден з ініціативою надання службі спецфункцій, що спричинить виробництво не аналітичної, а спеціальної структури.

"Служба фінансових розслідувань ... Не думаю, що ви буде щасливі, якщо буде створена служба фінансових розслідувань, у якій буде своя "наружка", "прослушка", спецназ", - сказав А.Аваков у вівторок на зустрічі в Європейській бізнес асоціації в Києві.

Він наголосив: "Йдеться не про те, щоб створити нову спецслужбу, а по суті відродити БЕЗ або ВБРСВ, лише з ще більш жорсткими повноваженнями. Йдеться про інше. Моя філософія полягає в тому, що Служба фінансових розслідувань має бути аналітичною службою, в якій головною зброєю мають бути олівець, папір і комп'ютер, (службою, - ІФ) що аналізує те, що відбувається, наявну звітність і приймає рішення. У разі прийняття рішень далі справою займаються ДБР, поліція або НАБУ".

Глава МВС України наголосив, що дискусія навколо підпорядкування нової структури все ще триває: "Триває широка дискусія, кому цей орган підпорядковуватиметься. Мінфіну? МВС? Це буде самостійний орган під Кабінетом Міністрів, чи він має підкорятися президенту?".

Характеризуючи запропоновану Н.Южаніною концепцію, міністр загалом висловив задоволення, але звернув увагу на деякі аспекти, з якими він не згоден.

"Він на 90%, я вважаю, проект цілком компетентний, але там є 10%, які, на мій погляд ... Наприклад, процедура призначення керівництва, власна прослушка і власна наружка. Я вважаю, що це трошки не властиво, цього не повинно бути, це повинна бути аналітична служба", - сказав А.Аваков.

Міністр також заявив, що вважає недоцільним залишати в структурі МВС Службу захисту економіки, оскільки в цьому випадку тиск на бізнес не зменшиться. "Ст. 191 КК - "Викрадення". Наприклад, у сільській школі шифер вкрали - хто розслідуватиме? Служба фінансових розслідувань? - це не їхня функція... Якщо залишаємо Службу захисту економіки, вона стежитиме за шифером, а якщо шиферу немає, то стежити за заступником міністра або за вами, тому що у вас золоті окуляри", - висловив думку глава МВС.

У цьому контексті міністр наголосив, що наполягає на закритті структур у поліції і СБУ, що займаються фінансовими злочинами. "Має бути один орган, який займається фінансовими злочинами. І тоді буде зовсім інший коленкор", - підсумував А.Аваков.

За його словами, позиція бізнес-громадськості у цьому питанні вкрай важлива.

Як повідомлялося, глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в грудні 2017 року презентувала концепцію НБФБ, альтернативну урядовим пропозиціям про створення Служби фінансових розслідувань (СФР). Концепція передбачає введення в підслідність пропонованого правоохоронного органу привласнення, розтрату і заволодіння державними коштами, шахрайство з податком на додану вартість (ПДВ), а також розслідування фіктивного підприємництва, нецільового використання держкоштів, ухилення від сплати податків.

Н.Южаніна завершила розробку відповідного законопроекту і оприлюднила документ.

Водночас прем'єр-міністр Володимир Гройсман наполягає на необхідності створення СФР.

Міністр фінансів Олександр Данилюк висловив думку, що законопроект про створення Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ), запропонований головою парламентського комітету Ніною Южаніною, містить додаткові ризики, тому до Верховної Ради доцільно внести урядовий законопроект про створення Служби фінансових розслідувань (СФР).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА