21:00 13.03.2018

Влада Кривого Рогу вимагає від "ArcelorMittal Кривий Ріг" знизити забруднення навколишнього середовища міста

3 хв читати
Влада Кривого Рогу вимагає від "ArcelorMittal Кривий Ріг" знизити забруднення навколишнього середовища міста

Керівництво Криворізького міськвиконкому зажадало від адміністрації Криворізького гірничо-металургійного комбінату ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (Дніпропетровська обл.), як найбільшого забруднювача навколишнього середовища, знизити викиди шкідливих речовин в атмосферу і виконувати міську екологічну програму на 2016-2025 роки.

Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління екології Світлана Охотнікова, управління першим в Україні створило моніторингову мережу за станом атмосферного повітря, на підставі даних лабораторій, що знаходяться в місті підприємств.

Разом з тим, за її словами, не завжди екологічні служби визнають факти забруднення навколишнього середовища.

Як випливає з надісланого Генеральному директору ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" Парамжиту Калону листа керівництва міськвиконкому, наявного в розпорядженні агентства, за 2017 рік обсяг викидів діоксиду сірки в атмосферу в Кривому Розі склав 10,2 тис. тонн, з яких меткомбінату належить 7,9 тис. тонн (78%).

"За результатами моніторингу автоматизованого поста спостереження за станом атмосферного повітря №1 ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг ", який знаходиться в зоні впливу коксохімічного і металургійного виробництв по вул.Криворіжсталі, 52, регулярно фіксувалися перевищення середньодобових гранично-допустимих концентрацій (ГДК) з діоксиду сірки в 1,1-4,12 рази. З 30 діб (в період з 16 січня по 14 лютого 2018 роки) середньодобової концентрації діоксиду сірки зафіксовано 24 доби (80%) з перевищенням нормативу", - констатується в листі міськвиконкому.

Управління екології робить висновок, що "результати автоматизованого моніторингу суперечать твердженням працівників екологічної служби ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" щодо відсутності впливу виробничої діяльності підприємства на підвищений рівень забруднення атмосферного повітря міста діоксидом сірки".

При цьому нагадується, що відповідно до плану природоохоронної діяльності "ArcelorMittal Кривий Ріг" до міської екопрограмми, виконання заходу з впровадженням природоохоронних заходів при реконструкції коксових батарей спричинить за собою зниження викидів на 1600 тонн на рік. Однак у 2017 році на коксохімічному виробництві "ArcelorMittal Кривий Ріг" обсяги викидів зросли на 842 тонни (5%), що є порушенням закону про атмосферне повітря і суперечить міській екологічній програмі.

"З огляду на вищевикладене, а також внесок ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" в забруднення атмосферного повітря міста (81%), керуючись законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", просимо надати обґрунтовані пояснення причин збільшення обсягів викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, вжити заходів щодо недопущення зростання показників негативного впливу на атмосферне повітря і дотримуватися принципів пріоритетності безпеки життя і здоров'я людини, середовища проживання і життєдіяльності перед будь-якими іншими інтересами і цілями у сфері господарської діяльності", - резюмується в листі гендиректору "ArcelorMittal Кривий Ріг".

Як повідомлялося, спільний представницький орган профспілкових організацій, що діють на ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг", прийняв рішення про проведення 14 березня мітингу з вимогами до власника підприємства, зокрема, про підвищення рівня зарплати працівників, збереження робочих місць і забезпечення безпечних умов праці на виробництві .

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА