15:18 14.03.2018

Британія висилає 23 російських дипломатів, що працюють на розвідку

2 хв читати
Британія висилає 23 російських дипломатів, що працюють на розвідку

Глава британського уряду Тереза Мей у середу оголосила про рішення Лондона вислати 23 російських дипломатів, що працюють на розвідку.

"Це буде найбільше одноразове видворення більш ніж за 30 років. Це (цей захід) відображає факт, що російська держава не вперше діє стосовно нашої країни", - сказала вона.

"Усі, хто визначений як незаявлені офіцери розвідки... У них є тиждень на те, щоб поїхати", - зазначила Т.Мей.

Лондон уже вдавався в минулому до висилки російських дипломатів. Так, у 1971 році британська влада вислала з країни 105 працівників радянських закордонних установ - рекордну за всю історію шпигунських скандалів кількість. Сталося це через розкриття радянської агентурної мережі офіцером КДБ Олегом Ляліним. У відповідь із Радянського Союзу було вислано 18 британських працівників дипмісії.

У 1985 році Велику Британію змушений був покинути 31 радянський дипломат після втечі з СРСР агента КДБ Олега Гордієвського. Москва у відповідь вислала 25 британських дипломатів.

У 1989 році з Москви було вислано 11 британців у відповідь на аналогічні дії Лондона стосовно працівників радянських дипустанов у Великій Британії.

У травні 1996 року Москва прийняла рішення про висилку з Росії чотирьох працівників посольства Великої Британії, які, за відомостями російських спецслужб, підтримували контакт з агентом - громадянином РФ Платоном Обуховим. Як захід у відповідь Велика Британія оголосила персоною нон ґрата чотирьох працівників посольства РФ у Лондоні.

Останній великий британсько-російський дипломатичний скандал вибухнув у липні 2007 року. Тоді Росія вислала чотирьох британських дипломатів у відповідь на дії Лондона, який раніше оголосив про висилку чотирьох російських дипломатів і запровадження візових обмежень для громадян РФ. Лондон пояснив ці заходи невдоволенням у зв'язку з відмовою Росії видати Британії підприємця Андрія Лугового, якого британська влада звинувачує в отруєнні колишнього працівника російських спецслужб Олександра Литвиненка. А.Луговой відкинув звинувачення британської влади.

Крім того, Москва тоді оголосила про припинення співпраці з Лондоном із питань боротьби з тероризмом у зв'язку з так званою справою Лугового. Також російські офіційні особи відмовилися від поїздок до Великої Британії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА