20:24 22.03.2018

Конкурси на керівництво держкомпаній за новою процедурою можуть бути оголошені за кілька тижнів

4 хв читати
Конкурси на керівництво держкомпаній за новою процедурою можуть бути оголошені за кілька тижнів

Нова процедура відбору керівництва найбільших державних компаній заснована на роботі професійного, компактного, а тому оперативного в прийнятті рішень номінаційного комітету і такої же мобільної комісії з відбору претендентів, що дозволяє швидко розблокувати процес, вважає член Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні Андрій Бойцун.

"Запуск практичної роботи нового комітету з призначень - тобто, коли цей комітет збереться на перше засідання - це питання двох-трьох тижнів. На мою думку, перші конкурси на керівників держкомпаній і членів їх наглядових рад можна також оголосити протягом декількох тижнів", - сказав А.Бойцун агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він категорично відкинув думку, що перегляд урядом процедури відбору і оновлення номінаційного комітету може уповільнити процес призначень.

"Як можна уповільнити процес, який стоїть? Його можна тільки прискорити. Така зміна буде лише на користь", - підкреслив експерт.

За його словами, для цього необхідно прийняти ще рішення про персональний склад нового комітету і комісії з відбору. У той же час, А.Бойцун уточнив, що троє членів комітету вже фактично визначені текстом нової постанови (№ 190 від 21 березня): глава оновленого номінаційного комітету, міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко та перші заступник голови МЕРТ і Мінфіну Максим Нефьодов і Оксана Маркарова.

Раніше в четвер глава оновленого номінаційного комітету, міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко написав у себе в Facebook, що найближчими днями буде складено графік відбору як менеджменту, так і незалежних наглядових рад.

А.Бойцун, відповідаючи на питання, конкурси на яких держпідприємствах можуть стати першими за новою процедурою, нагадав, що 21 липня 2017 року за участю прем'єра Володимира Гройсмана вже було затверджено два переліки. До списку компаній для відбору членів наглядових рад тоді увійшли: "Укрзалізниця", "Укрпошта", "Укренерго", "Укргідроенерго", аеропорт "Бориспіль", ДПЗКУ і "Енергоатом". У перелік компаній для відбору керівника увійшли: "Електроважмаш", "Укрхімтрансаміак", ОГХК, ДПЗКУ і "Укрспирт".

"Жодне з цих призначень до теперішнього часу не відбулося. Цілком логічно, щоб новий номінаційний комітет почав з оновлення цього списку", - вважає член групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні.

У той же час він висловив думку, якщо з низки компаній рішення про їх приватизацію прийнято або готується, то призначення таких наглядових рад видається недоцільним.

А.Бойцун підтримав рішення уряду разом із затвердженням нової процедури відбору визнати всі раніше оголошені конкурси такими, що "підлягають припиненню". "Це рішення, яке забезпечує послідовний і рівний підхід до всіх. Інакше б у нас було два номінаційних комітети - один за старим конкурсом, інший - за новим", - пояснив він свою думку.

Як повідомлялося, постановою уряду №190 від 21 березня комітет з відбору керівників найбільших держпідприємств був скорочений з 18 осіб до восьми, з яких четверо - представники держави, а ще четверо - недержавні експерти з правом дорадчого голосу, яких затверджує Кабмін. Комітет приймає рішення більшістю мінімум у три голоси. Згідно з новою процедурою кандидатури для комітету буде підбирати спеціально створена комісія, а не міністерства і відомства, як це було раніше. До її складу входить п'ять членів, серед яких - два представника секретаріату Кабінету міністрів, по одному представнику від Мін'юсту і органу управління, а також експерт з підбору персоналу.

Після деякої дискусії Кабмін, у зв'язку з затвердженням нової процедури, вирішив скасувати всі раніше оголошені конкурси на будь-яких їх етапах, тоді як проект постанови передбачав, що оновлений номінаційний комітет мав розглянути претендентів, які встигли відібрати комісії міністерств і Фонду держмайна. Найбільше таких було від ФДМ, перш за все, до наглядових рад обленерго. Крім того, в день прийняття рішення про нову процедуру відбору в.о. голови ФДМ Віталій Трубаров повідомив про визначення конкурсною комісією Фонду 14 претендентів на 3 посади незалежних членів наглядової ради "Центренерго", не називаючи їх прізвищ. Тижнем раніше ФДМ відібрав на конкурсах претендентів на посади 3 незалежних членів наглядових рад Одеського припортового заводу і "Турбоатома", при цьому одні і ті ж особи претендують на посади в наглядових радах обох підприємств, в тому числі і з технічного напрямку.

Також раніше були оголошені конкурси на керівництво "Укрспирту", ДПЗКУ, "Укрхімтрансаміак" і "Укренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА