17:13 23.03.2018

Виставляти 25% акцій "Одесаобленерго" на продаж доцільно після запровадження RAB-тарифів

2 хв читати
Виставляти 25% акцій "Одесаобленерго" на продаж доцільно після запровадження RAB-тарифів

Рішення Фонду держмайна (ФДМ) скасувати біржові торги з продажу 25% акцій "Одесаобленерго" в умовах невизначеності із запровадження RAB-регулювання (стимулювального регулювання) було правильним, вважає член оновленої робочої групи з приватизації Андрій Бойцун.

"Фонд тут діяв в інтересах держави як акціонера. Для цілей приватизації зазначений пакет акцій (25%) "Одесаобленерго" було оцінено в 149 млн грн. Для цілей же RAB-тарифу "Одесаобленерго" було оцінено в 15,4 млрд грн, і згідно з цією оцінкою вартість пакета держави становить 3,85 млрд грн, тобто у 26 разів більше", - пояснив експерт, що також є членом Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні, агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, якщо RAB-тариф у 12,5% для "Одесаобленерго" буде введено, то він лише за один рік принесе 1,925 млрд грн прибутку, що дасть власнику 25% акцій за 50% норми виплати дивідендів лише за рік додатково 241 млн грн.

"Висновок: якщо держава чекає на запровадження RAB-тарифу, тоді їй вигідніше не продавати цей пакет, а отримувати дивіденди. Будь-який сторонній інвестор, який має намір купити такий пакет акцій, має бути в змозі оцінити ймовірність введення RAB-тарифу. Тому для цілей вигідного для держави продажу краще спочатку дочекатися введення RAB-тарифу, а потім виставляти зазначений пакет на торги", - наголосив А.Бойцун.

Він зазначив, що в разі продажу за ціною в 149 млн грн ідея приватизації була б дискредитована, зокрема в очах населення, а наповнення бюджету було б украй незначним: менше ніж 1% від плану приватизаційних надходжень на 2018 рік, або близько 0,01% доходів держбюджету-2018.

А.Бойцун додав, що ще одним негативним наслідком могло бути те, що за такого продажу не стимулюються нові інвестиції.

"За таких тарифів НКРЕКП у будь-якого власника обленерго немає стимулів для інвестування в нові потужності: йому вигідніше отримувати дохід від RAB-тарифу на "старі" активи, а замість інвестування в нові покласти гроші на ощадний рахунок, де ставка на сьогодні вище ніж 12,5%", - пояснив він.

"Для ефективної та справедливої приватизації, за набагато вищою ціною, з використанням нового закону про приватизацію доцільно виставляти пакет "Одесаобленерго" після запровадження RAB-тарифу", - констатував член оновленої робочої групи з приватизації.

Як повідомлялося, ФДМ зняв із торгів блокпакети акцій "Одесаобленерго" та "Сумиобленерго", які були призначені на 23 та 30 березня, після чого був звинувачений у тому, що метою скасування торгів начебто є спроба продати ці пакети ще дорожче.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА