19:09 23.03.2018

Шевченківський суд Києва заарештував Н.Савченко на 2 місяці

3 хв читати
Шевченківський суд Києва заарештував Н.Савченко на 2 місяці

Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України Надії Савченко терміном на 59 діб - до 20 травня 2018 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення зачитав суддя Євген Сидоров у п'ятницю ввечері після повернення з нарадчої кімнати, де провів три години.

Є.Сидоров зачитував текст відповідного визначення суду протягом години. Таке тривале оголошення рішення суду про обрання запобіжного заходу було обумовлене тим, що в документі детально викладено обставини так званої справи Савченко-Рубана: "історична довідка" (що включає статті Конституції України, початок конфлікту на Донбасі, оголошення АТО в цьому регіоні, визнання Верховною Радою "ДНР" терористичною організацією) і детальний виклад матеріалів кримінального провадження за підозрою Н.Савченко в здійсненні низки особливо тяжких кримінальних злочинів із перерахуванням великої кількості зібраних у рамках досудового розслідування фактів.

Водночас суддя визнав безпідставним затримання Н.Савченко 22 березня 2018 року, але при цьому застосував до неї запобіжний захід у вигляді арешту без визначення розміру застави.

У мотивувальній частині рішення суддя зазначив, що Н.Савченко не скоїла завершеного злочину, а лише, на думку слідства, мала намір вчинити.

Як повідомив журналістам адвокат нардепа, в понеділок захист має намір подавати апеляцію на обраний їй запобіжний захід.

Адвокат також поінформував, що Н.Савченко триматимуть під вартою в ізоляторі СБУ в Києві.

При цьому радник глави МВС України Зорян Шкіряк на своїй сторінці в соцмережі Facebook за 20 хвилин до остаточного оголошення рішення суду написав: "Державні зрадники, агенти російських спецслужб, терористи і поплічники кривавих вбивць українських воїнів-героїв та мирних українських громадян повинні сидіти в тюрмі! Якби рішення було інакшим, то це означало б, що України як держави немає".

Він наголосив, що сукупність важких статей Кримінального кодексу України, які "з величезним масивом доказів інкримінуються Н.Савченко", не передбачають іншого запобіжного заходу, окрім тримання під вартою.

"Отже, все сталося, як мало статися, з повним дотриманням усіх законних, юридично-правових і процесуальних норм", - додав він.

Як повідомлялося, 15 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко подав до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Н.Савченко.

22 березня ВР підтримала подання генпрокурора і надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Н.Савченко. Представники правоохоронних органів у будівлі парламенту повідомили Н.Савченко про підозру, після чого вона у супроводі правоохоронців попрямувала в Управління Служби безпеки України в Києві та Київській області.

Подання були подані у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу чи на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного або громадського діяча), ч. 1 ст. 14 ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи або терористичної організації); ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Вранці того самого дня під час засідання комітету Верховної Ради з питань регламенту і організації роботи парламенту, який розглядав подання, генпрокурор Юрій Луценко наголосив, що інкриміновані Н.Савченко статті КК України кваліфікуються як особливо тяжкі і передбачають санкцію виключно у вигляді тримання під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА