12:47 29.03.2018

Звільнені з ОРДЛО в грудні українці урядову допомогу ще не отримували

3 хв читати

Ніхто зі звільнених у грудні 2017 року 74 українців досі не отримав обіцяної урядом допомоги в розмірі 100 тис. грн, заявляє координатор відділу документування порушень прав людини на Донбасі благодійного фонду "Схід-SOS" В'ячеслав Лихачов.

"Ніхто з тих, хто вийшов із полону, досі цю допомогу не отримав. Нам відомі кілька випадків, коли на регіональному рівні, з обласних бюджетів виплачувалася допомога кільком людям, наприклад, у Донецькій та Луганській областях. Обіцяна Кабміном допомога з держбюджету так і не була отримана на руки ніким. Також не була реалізована допомога у вирішенні житлового питання", - сказав В.Лихачов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому він зазначив, що було надано медичну допомогу всім співвітчизникам, звільненим у грудні. "Люди, які вийшли на волю в грудні, отримали можливість медичної допомоги та реабілітації... але не всі скористалися цією допомогою повною мірою, тому що багатьом хотілося скоріше повернутися в сім'ю, в ситуацію, яка б їм не нагадувала про той досвід. Звільнених, які перебували у Феофанії, вільно відвідували журналісти і представники різних організацій, що було не завжди коректно", - наголосив В.Лихачов.

У свою чергу активіст ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив", колишній полонений Володимир Фомічов підтвердив, що станом на сьогодні йому не було виплачено 100 тис. грн, обіцяних прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. "Свобода - найбільша цінність, якщо ці 100 тис. грн будуть, то це добре, якщо ні - то ні. Виявила цікавість Київська міськадміністрація - я проживав у столиці до полону, у мене є довідка переселенця, і столична адміністрація надала мені матеріальну допомогу - це трохи більше ніж прожитковий мінімум", - розповів він.

У зв'язку з цим В.Фомічов зазначив, що владі варто не забувати про проблеми колишніх полонених і запровадити посаду уповноваженого з таких питань або при Секретаріаті омбудсмена або при Міністерстві у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. "Має бути людина, яка постійно буде в контакті зі звільненими, оскільки багато психологічних проблем може виникнути не одразу, а з часом - наприклад, за півроку", - наголосив він.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО було передано 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року. 31 січня 2018 р. Кабмін передбачив, що звільнені з ОРДЛО заручники отримають 100 тис. грн одноразової допомоги.

Кабмін визначив МінТОТ відповідальним за виплату допомоги звільненим з ОРДЛО заручникам.

26 березня глава МінТОТ Вадим Черниш в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив про намір просити СБУ надавати списки звільнених з окремих районів Донецької та Луганської областей українців частинами, у міру перевірки, для прискорення виплати їм допомоги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА