13:57 02.04.2018

До суду спрямовано обвинувальний акт щодо голови Держаудиту Гаврилової

3 хв читати
До суду спрямовано обвинувальний акт щодо голови Держаудиту Гаврилової

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) спрямувала в суд обвинувальний акт стосовно голови Державної аудиторської служби України Лідії Гаврилової, підозрюваної в незаконному збагаченні і декларуванні недостовірної інформації.

"30 березня 2018 прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури спрямували до суду складений детективами Національного антикорупційного бюро України обвинувальний акт стосовно голови Державної аудиторської служби України. Керівнику держоргану інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації (ч3 ст.368-2, ст.366-1 Кримінального кодексу України)", - повідомляє прес-служба САП в понеділок.

САП зазначила, що Л.Гаврилова протягом 2015-2017 років отримала у власність активи на загальну суму майже 10 млн грн, проте законність підстав набуття власності не підтверджена доказами, а їх вартість значно перевищує законні доходи чиновниці.

Крім того, в САП підкреслили, глава Держаудиту внесла наперед недостовірні відомості в щорічні е-декларації за 2015 (понад 2,86млн грн) і 2016 роки (понад 4,67млн грн). Слідство вважає, що чиновниця вдалася до таких дій з метою приховування свого реального майнового стану і всього наявного у неї і членів її сім'ї майна.

У САП нагадали, що розслідування наведених фактів детективи НАБУ почали в січні 2017 року і завершили 3 березня 2018. Після цього протягом місяця підозрювана і її адвокати знайомилися з матеріалами слідства.

Як повідомлялося, Л.Гавриловій 23 січня було оголошено про підозру за попередньою кваліфікацією за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) і ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

"За даними слідства, чиновник протягом 2015-2017 років отримала у власність активи, законність підстав придбання яких не підтверджено доказами, й вартість яких значно перевищує її законні доходи. Зокрема, йдеться про придбані об'єкти нерухомого майна в м. Києві (квартира, два паркомісця), позашляховика (2016 р.в.), дорогих меблів, техніки, золотих злитків і готівки в сумі $112,8 тис. і EUR8,5 тис., знайдених і вилучених детективами НАБУ під час обшуку квартири за місцем проживання чиновниці", - інформує НАБУ.

Крім того, детективи бюро переконані, що чиновниця внесла завідомо недостовірні відомості до щорічних електронних декларацій про майно та доходи за 2015 рік (понад 2,86 млн грн) і 2016 рік (понад 4,67 млн грн). Вона зазначила недостовірну вартість квартири в Києві, яка належить їй, - 1,06 млн грн замість фактичних 2,74 млн грн.

У декларації також не відображено автомобіль і два паркомісця, власником яких є колишній чоловік Л.Гаврилової, з яким сімейні стосунки фактично не припинені, й тому, відповідно до закону "Про запобігання корупції", це майно мало бути зазначене в декларації.

Слідство вважає, що чиновниця вдалася до таких дій навмисне, з метою приховування від відповідних державних органів і громадськості свого реального майнового стану та всього наявного в неї та членів її сім'ї.

Сама Л.Гаврилова заявила, що відкрите стосовно неї кримінальне провадження є наслідком тиску на неї як на керівника органу державного фінансового контролю, співробітники якого залучаються Національним антикорупційним бюро України до перевірок у рамках кримінальних проваджень.

"На жаль, наша співпраця з новоствореним правоохоронним органом - НАБУ - має сумний досвід, коли керівництво НАБУ намагається компенсувати недостатність доказової бази за порушеними ним справами з метою трактування результатів перевірок на користь НАБУ тиском на співробітників ДАСУ. Крім того, складання моїми підлеглими акта перевірки, в якому йдеться про зловживання одного з керівників НАБУ, стало підставою для особистої помсти мені", - написала Л.Гаврилова на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА