20:10 03.04.2018

Про кількість забруднених мінами територій України рано говорити, оскільки немає механізму обліку таких територій

3 хв читати
Про кількість забруднених мінами територій України рано говорити, оскільки немає механізму обліку таких територій

В Україні немає механізму обліку територій, забруднених мінами і вибухонебезпечними предметами, тому поки що рано говорити про конкретну кількість таких територій, заявили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

"В Україні відсутній механізм обліку територій, забруднених мінами і вибухонебезпечними предметами, тому рано говорити про конкретну цифру", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" керівник управління з питань східних регіонів МінТОТ Денис Тацій у вівторок.

За його словами, наразі дуже складно здійснити будь-яку оцінку забруднених боєприпасами територій.

"Ми чули про цифри, озвучені Міністерством оборони, але, на жаль, нам невідомо, за якою методологією була визначена забруднена мінами та небезпечна для життя місцевих жителів територія в 7 тис. кв. км, підконтрольних уряду, і, тим паче, 9 тис. кв. км непідконтрольної території", - сказав Д.Тацій.

За його словами, про конкретну площу забруднених мінами територій взагалі поки що рано говорити, оскільки тривають бойові дії та обстріли.

"По-друге, в місті Сєверодонецьку, наприклад, були бойові дії, і місто розміщене на відстані 80 км від лінії зіткнення. Кремінна, яка теж була під обстрілами в 2014 році, - ще далі. А всім відомо, що територія, куди хоча б один раз, наприклад, "прилітали" "гради", повинна бути ретельно обстежена, перш ніж названа безпечною. Не кажучи вже про те, що в Україні наразі немає механізму передачі місцевим громадам очищених від мін територій", - додав він.

Крім того, Д.Тацій зазначив, що інформація Міноборони про кількість загиблих і поранених унаслідок підривання мін та інших боєприпасів може бути прийнята лише як приблизна оцінка поточної ситуації, оскільки реального ефективного механізму обліку таких подій в Україні не існує. За його словами, збір та обробка таких статистичних даних потребує об'єднання зусиль багатьох різних держструктур.

"Щодо обліку жертв, робота на цьому напрямі нині ведеться, але поки що процес створення такої системи, на жаль, далекий від завершення. У цьому питанні мають, як мінімум, брати участь Міністерство охорони здоров'я, ДСНС, Нацполіція, Мінсоцполітики та Медико-соціальна експертна комісія", - додав Д.Тацій.

Він заявив, що міжнародні партнери також відзначають факт відсутності будь-яких офіційно підтверджених даних у контексті мінного забруднення і кількості жертв, і вказують, що озвучувані цифри переважно є лише приблизними оцінками.

"Щоб ми отримали точну статистику, необхідна координація всіх державних структур, що опікуються цим питанням. Для цього потрібен чіткий план дій і відповідний "запитальник": від фіксування нещасного випадку з обов'язковим зазначенням локації до інформації про надання допомоги постраждалим", - розповів представник МінТОТ.

У цьому контексті Д.Тацій наголосив, що має бути сформовано відповідну базу (реєстр), куди вноситиметься вся інформація щодо протимінної діяльності.

Раніше в Міністерстві оборони Україна повідомили, що на сході України забруднені вибухонебезпечними предметами і потребують розмінування 16 тис. кв. км.

Також, за даними Міноборони, від початку бойових дій на Донбасі внаслідок детонації вибухонебезпечних предметів загинули 2,558 тис. цивільних осіб, із них 242 дитини. Станом на березень 2018 року 273 українських військовослужбовці загинули, близько 1 тис. постраждали від детонації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА