21:42 05.04.2018

Досудове розслідування у "справі про рюкзаки" завершено, підозрюваним і захисту відкрито матеріали провадження

4 хв читати
Досудове розслідування у "справі про рюкзаки" завершено, підозрюваним і захисту відкрито матеріали провадження

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили досудове розслідування у так званій справі про рюкзаки.

"Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили підозрюваним у розтраті коштів при закупівлі рюкзаків для потреб Міністерства внутрішніх справ України та їхнім захисникам про завершення досудового розслідування. 4 квітня 2018 року їм відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення", - повідомила прес-служба НАБУ.

Після ознайомлення з матеріалами справи буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

Згідно з повідомленням бюро, у скоєнні злочину, внаслідок якого держбюджету завдано збитків на сумі 14,5 млн грн, підозрюють: колишнього заступника міністра внутрішніх справ - керівника апарату (за ч. 5 ст. 191 КК України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); представника фірми-переможця, який, за версією детективів НАБУ, з використанням підроблених документів забезпечив участь у переговорній процедурі закупівлі та перемогу фіктивної фірми, а також організував пошиття рюкзаків низької якості для постачання їх МВС (за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 і ч. 4 ст. 358 (підробка документів) КК); а також приватну особу, котра, на думку слідства, підбурила заступника міністра внутрішніх справ України - керівника апарату організувати проведення переговорної процедури у такий спосіб, щоб переможцем була визначена фірма його товариша, - у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

За даними слідства, в 2015 року підозрювані організували закупівлю рюкзаків для МВС України без нагальної потреби за ціною, яка була суттєво вищою за середньоринкову. Товар не був поставлений вчасно і не відповідав вимогам, встановленим МВС України, що підтверджено висновками судової товарознавчої експертизи. Як встановили детективи НАБУ, фірма-переможець торгів, яка мала поставити за умовами закупівлі 5 тисяч рюкзаків навесні 2015 року, у 2014 році жодної господарської діяльності не провадила, не мала ані відповідного обладнання, ані працівників. В подальшому, кошти що надходили на її рахунки від МВС України, були конвертовані в готівку через низку фіктивних підприємств.

У жовтні 2017 року трьох зазначених осіб затримали, їм повідомили про підозру в розтраті бюджетних коштів.

У НАБУ зазначили, що стосовно ще чотирьох осіб, викритих в організації корупційної схеми, вже є остаточні рішення суду за результатами розгляду справ по суті - епізоди за їхньою участю було виділено в окремі кримінальні провадження, розслідування в яких завершено.

Зокрема, слідство з’ясувало, що директор фірми-переможця торгів, громадянин К., за грошову винагороду погодився стати формальним її керівником та передав увсі документи щодо цієї компанії особам, які організували так званий конвертаційний центр для прикриття незаконної діяльності. В подальшому від імені директора фірми-переможця працівник конвертаційного центру підробив документи, які були використані для участі в тендері із закупівлі рюкзаків.

Громадянину К. та ще двом особам було повідомлено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України (фіктивне підприємництво). Ухвалами Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська у грудні 2016 року директора фірми-переможця торгів та інших осіб, було визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.205 КК України, та звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Тим часом співробітнику конвертаційного центру громадянину І., який вчинив підробку документів, було повідомлено про підозру у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК (підробка документів).

"Враховуючи щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину між прокурором САП та громадянином І. було укладено угоду про визнання винуватості. У грудні 2017 року вироком Московського районного суду м. Харкова громадянина І. визнано винним у вчиненні цього злочину, призначено покарання у вигляді 1 року позбавлення волі та на підставі ст.75 КК України звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік", - ідеться в повідомленні НАБУ.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідує кримінальне провадження про розтрату понад 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для потреб МВС України наприкінці 2014-го – на початку 2015 року. Детективи з'ясовують обставини, пов'язані з підробкою складських документів за поставленими рюкзаками.

Двом особам, затриманим 31 жовтня в рамках розслідування так званої справи рюкзаків МВС, повідомили про підозру у скоєнні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Ідеться про екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря та сина глави МВС Арсена Авакова Олександра.

Пізніше детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру у скоєнні злочину третьому затриманому - керівнику IT-компанії Turboseo Володимиру Литвину, котрий також керує фірмою, яка за результатами тендера мала пошити партію рюкзаків для МВС.

Солом'янський райсуд Києва 1 листопада 2017 обрав О.Авакову та ще двом фігурантам "справи рюкзаків" запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА