15:23 12.04.2018

Експерти ОЗХЗ підтвердили, що Скрипаля отруїли "Новачком"

2 хв читати
Експерти ОЗХЗ підтвердили, що Скрипаля отруїли "Новачком"

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили, що під час замаху на вбивство екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля було застосовано отруйну речовину "Новачок", повідомляє в четвер телеканал Sky News і наводить фотографію заяви ОЗХЗ.

"Результати аналізів біологічних зразків і зразків навколишнього середовища, зроблені обраними ОЗХЗ лабораторіями, підтверджують висновки Великої Британії про хімічну речовину токсичної дії, яку було використано в Солсбері і від якої серйозно постраждали кілька людей", - йдеться в заяві експертів ОЗХЗ.

Експерти відзначили "високу ступінь чистоти речовини".

У доповіді йдеться про правильність висновків Великої Британії щодо отруйної речовини, проте не наводиться її назва. Її вказано в повній версії доповіді, яку експерти направили країнам-учасницям організації.

Раніше повідомлялося, що ОЗХЗ завершила розслідування щодо отруєння С.Скрипаля і його дочки Юлії в Солсбері і передала результати Великій Британії.

4 березня колишній полковник ГРУ С.Скрипаль і його дочка були госпіталізовані в британському місті Солсбері в критичному стані після взаємодії з речовиною.

12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила в парламенті, що людей було отруєно нервово-паралітичною речовиною типу "Новачок", розробленою в Росії. У Москві рішуче відкинули ці звинувачення, нагадавши, що всю хімічну зброю РФ було знищено в 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Експерти ОЗХЗ 21 березня розпочали дослідження проб речовини, яку було використано під час нападу на Скрипалів, після того, як з проханням про технічне сприяння до організації звернулася влада Великої Британії.

ОЗХЗ проводила вивчення проб у чотирьох лабораторіях в Гаазі. Дві з них займалися медико-біологічними даними, ще дві - пробами, взятими з навколишнього середовища, повідомив гендиректор організації Ахмет Узюмджю. Експерти, що збирали проби, зазначав А.Узюмджю, діяли незалежно і не були задіяні в національному розслідуванні, проведеному британською владою. Крім того, він запевнив, що "жодна з країн-учасниць (ОЗХЗ - ІФ) не була задіяна в проведених секретаріатом ОЗХЗ технічних роботах".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА