16:24 18.04.2018

Дрони можуть внести до списку дотаційної сільгосптехніки

2 хв читати
Дрони можуть внести до списку дотаційної сільгосптехніки

Народні депутати пропонують внести безпілотні літальні апарати (БПЛА) - дрони - до списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню.

Така ініціатива міститься в законопроекті "Про внесення змін до закону "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" (№8275), зареєстрованому у Верховній Раді в середу, 18 квітня.

"Документ передбачає розширення списку техніки сільськогосподарського призначення, яка підлягає дотуванню. До переліку техніки та обладнання для агропромислового комплексу додаються безпілотні літальні апарати - дрони. Йдеться про техніку вітчизняного виробництва, яка використовується в системі точного землеробства та здійснює дистанційно зондування посівів за допомогою дронів, а також обладнання, встановленого на цих агрегатах. Закон дасть змогу максимально спростити закупівлю цієї сучасної техніки фермерським господарствам, які прагнуть використовувати передові технології й останні наукові розробки", - зазначив ініціатор законопроекту президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

За його словами, документ буде розглянуто на засіданні аграрного комітету Верховної Ради наступного місяця. Його необхідно винести на розгляд парламенту в позачерговому порядку, оскільки він не потребує широкого обговорення.

"Головне, щоб цей документ поставили на розгляд вчасно. Адже нині дуже багато законопроектів чекають на розгляд. Деякі - роками. Але цей законопроект створює передумову для впровадження державної підтримки широкому застосуванню інформаційних технологій у сільськогосподарському виробництві. Таким чином, вітчизняні аграрії зможуть активно переходити на використання інноваційної техніки, яка матиме невисоку вартість", - наголосив президент УАК.

Раніше асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) пропонувала включити до переліку сільгосптехніки, що підлягає компенсації, дрони й обладнання для елеваторів.

"Нині придбати безпілотник за $2-3 тис. може далеко не кожен фермер. Проте якщо дрони реалізовуватимуться через програму часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва, агровиробник може розраховувати на компенсацію 25% ціни БПЛА. Виробники такого обладнання отримають поштовх до розвитку за рахунок збільшення попиту", - прокоментував таку ініціативу координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров, слова якого наведено на сайті асоціації.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у рамках механізму розподілу коштів на держпідтримку агропромислового комплексу на 2018 рік виділяє близько 1 млрд грн на програму 25%-ї компенсації аграріям вартості української сільгосптехніки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА