17:28 19.04.2018

Двом членам команди сейнера "Норд" вдалося залишити Україну

4 хв читати
Двом членам команди сейнера "Норд" вдалося залишити Україну

Державна прикордонна служба України повідомляє, що близько 6:00 четверга двоє громадян України, членів команди сейнера "Норд", обманним шляхом виїхали з України в Білорусь, надавши на паспортному контролі документи громадян РФ, видані в генконсульстві РФ у м. Харків.

"В аеропорту "Жуляни" (Київ - ІФ) на рейс, що прямував до Білорусі, зареєструвалося нібито двоє громадян РФ, які на паспортний контроль пред'явили документи громадян РФ, видані в генконсульстві РФ у м. Харків. Оскільки українська сторона ні в якому разі не визнає документи, видані окупаційною владою РФ у Криму, але це не поширюється на документи, видані офіційно чинниси диппредставництвами РФ на території України, і, оскільки транскрипція прізвищ громадян в паспортах РФ відрізнялася від ідентифікаційних даних громадян України - членів суднокоманди "Норд", які містилися в базах даних, ці громадяни були пропущені через кордон і вилетіли в Білорусь", - повідомляють в прес-службі Держприкордонслужби України в четвер удень.

У прикордонному відомстві зазначають, що на момент вильоту літака будь-яких відповідних доручень від інших правоохоронних органів або рішень судів про обмеження у виїзді членів команди на адресу Держприкордонслужби не надходило.

"З огляду на те, що є підстави сумніватися в законності видачі громадянам України - членам суднокоманди "Норд" документів, які нібито підтверджують громадянство РФ, о 15.20, під час оформлення пасажирів на рейс, який прямував до Мінська, Державна прикордонна служба відмовила у виїзді ще 7 громадянам України - членам суднокоманди "Норд", які пред'явили на прикордонний контроль аналогічні документи громадян РФ, вилучила їх і склала протоколи про чергову спробу незаконного порушення Державного кордону України. Матеріали спрямовані до суду", - інформують у Держприкордонслужбі України.

Також в українському прикордонному відомстві зазначили, що іншим членам команди "Норд" укотре запропонували звернутися до органів Міграційної служби України для підтвердження громадянства України та виїзду надалі до місць постійного проживання на законних підставах.

"За фактом поінформовано МЗС, СБУ та інші правоохоронні органи", - додали в Держприкордонслужбі.

Як повідомлялося, команда судна "Норд" увечері 7 квітня невдало спробувала полишити територію України через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" (Харківська обл.)

"Вивезти команду за межі України намагалися представники Генерального Консульства РФ під прикриттям свого імунітету", - повідомляла Державна прикордонна служба.

"Співробітники Держприкордонслужби під час перевірки встановили, що власниками документів є члени команди судна "Норд", затриманого в Азовському морі, і особи є громадянами України, тобто на паспортний контроль вони пред'явили документи, які не дають права для перетину кордону", - йдеться в інформації.

За спробу порушення державного кордону щодо осіб складено протоколи за ч.1 ст.204-1 КУпАП (перетинання або спроба перетину держкордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через держкордон або в пунктах пропуску через держкордон України без відповідних документів або c документами, що містять недостовірні відомості про особу, або без дозволу відповідних органів влади - тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб).

25 березня Держприкордонслужба України затримала сейнер "Норд" (прапор РФ, порт приписки - Керч) з 10 членами екіпажу на борту. Моряки знаходяться в порту Бердянська (Запорізька обл.). Їм було заборонено залишати судно до рішення суду.

Херсонський міський суд 6 квітня обрав капітану сейнера Володимиру Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном до 31 травня з можливістю внесення 35,24 тис. грн застави (близько $1,3 тис.). Адвокати внесли гроші. Капітана, за даними українського омбудсмена, звільнять 10 квітня, а поки він знаходиться в ізоляторі тимчасового утримання.

Іншим членам екіпажу ставилася ч.2 ст.204 КпАП України (незаконне перетинання кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

Того ж дня Приморський райсуд Маріуполя (Донецька область) ухвалив оштрафувати членів екіпажу риболовецького судна "Норд".

7 квітня стало відомо, що члени екіпажу судна "Норд" не повернулися на сейнер і розмістилися в готелі, 10 квітня вони з'явилися на допит в ГУ СБУ в Криму як свідків у справі щодо капітана сейнера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА