15:58 03.05.2018

Дерипаску внесено до санкційного списку, схваленого РНБО 2 травня

5 хв читати
Дерипаску внесено до санкційного списку, схваленого РНБО 2 травня

Російський бізнесмен Олег Дерипаска, проти якого США ввели санкції, також внесений до українського санкційного списку, схваленого Радою нацбезпеки і оборони України на засіданні в середу, 2 травня, повідомило джерело агентства "Інтерфакс-Україна", близьке до Кабінету Міністрів України .

"Дерипаску до нашого санкційного списку внесли", - повідомило джерело агентства "Інтерфакс-Україна", близьке до Кабінету Міністрів України.

Напередодні ввечері 2 травня 2018 року РНБО України підтримав питання введення персональних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо юридичних та фізичних осіб, пов'язаних з російською агресією проти України, а також щодо яких уряду США і країн ЄС застосували відповідні рішення.

"Санкції вводяться з ініціативи Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного банку України на три роки або безстроково по відношенню до фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки та проведення незаконного голосування в окупованому Криму в рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації в Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо ", - повідомила прес-служба РНБО.

Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих України в попередні роки.

Разом з тим, в інформації РНБО України не вказуються будь-які імена, назви або кількість осіб, щодо яких було прийнято рішення ввести санкції.

За даними Єдиного держреєстру юросіб, російський бізнесмен О.Дерипаска, якого США внесли до санкційного списку (SDN-лист), залишається кінцевим бенефіціаром ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ).

Згідно держреєстру, О.Дерипаска виступає бенефіціаром двох співвласників МГЗ - ТОВ "Компанія "Алюміній України" і ТОВ "Гуардон Україна" через "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба).

У річних звітах "РусАл" і En +, опублікованих у березні цього року, ці структури вказали один актив в Україні - RUSAL Mykolaev Ltd, в якому їм належить 100%.

У цих звітах активи в Україні на кінець 2017 року оцінювалися в $183 млн порівняно з $192 млн роком раніше.

У жовтні 2016 року Україна ввела санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них - заборона на держзакупівлю ряду товарів і послуг, повну або часткову заборону на здійснення угод з цінними паперами з особами, підпали під санкції, і заборона НБУ на здійснення ряду платежів.

У жовтні 2017 року МГЗ повідомив про продаж російської ОК "РусАл" великому міжнародному сировинному трейдеру Glenсore понад 50% в цьому ТОВ і трьох інших українських компаніях.

"Glenсore, отримавши на баланс частки МГЗ, матиме акціонерний контроль над активами алюмінієвої галузі в Україні. Українськими підприємствами, що раніше належали "РусАлу", Glencore почне розпоряджатися найближчими днями", - констатувалося в прес-релізі ТОВ "МГЗ".

Антимонопольний комітет України дав дозвіл на проведення операцій, уточнивши, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія" Алюміній України "і" Гуардон Україна "(обидва - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Проте 10 квітня цього року Glencore повідомила, що відмовилася від конвертації частки в "РусАлі" в розписці En + через санкції щодо російських компаній. Глава Glencore Айван Глазенберг залишив раду директорів "РусАлу". Міжнародний трейдер також повідомив, що контракти на алюміній і глинозем "РусАлу" "фінансово несуттєві" для нього. Компанія зараз оцінює свою позицію за цими контрактами.

Glencore заявив, що зобов'язується дотримуватися всіх санкції і вживає всіх необхідних заходів для пом'якшення будь-яких ризиків для бізнесу в результаті внесення "РусАлу" і En + до списку SDNт, зокрема щодо можливих вторинних санкцій.

Glencore є одним з п'яти основних кінцевих покупців продукції "РусАлу", випливає з документів російської компанії, поряд із Самарським металургійним заводом Alcoa, Toyota, Mechem SA і Rio Tinto Alcan. На Glencore припадає близько 26% продажу "РусАлу", а на цю п'ятірку загалом - 38%. Семирічний контракт з Glencore закінчується в кінці 2018 року.

Glencore - один із засновників "РусАлу", який в 2007 році був утворений шляхом злиття "Російського алюмінію" Олега Дерипаски, "СУАЛу" Віктора Вексельберга (також внесено до SDN-списку) і його партнерів і глиноземних активів Glencore. Glencore належить 8,75% "РусАлу", у жовтні 2017 року Glencore заявив про намір конвертувати цю частку в GDR En +.

Як повідомлялося, 6 квітня 2018 року Мінфін США оголосив про введення санкцій щодо семи російських бізнесменів, 12 компаній, 17 урядових службовців РФ, а також проти однієї компанії РФ з торгівлі зброєю і пов'язаного з нею банку. Крім інших, до так званого "чорного" санкційного списку США (SDN List - Specially Designated Nationals List) потрапили і Олег Дерипаска, Віктор Вексельберг, Сулейман Керімов, Андрій Скоч (давній партнер Алішера Усманова), Володимир Богданов.

Також у "чорному списку" - підконтрольні їм компанії, зокрема дві, чиї акції перебувають в обігу на закордонних біржах ( "РусАл") з лістингом в Гонконзі і En + Group, яка наприкінці минулого року провела IPO на LSE). Домінують у списку компаній структури О.Дерипаски - крім "РусАлу" і En +, це група "ГАЗ", агрохолдинг "Кубань", Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, "Євросибенерго", "Російські машини". До чорного списку також потрапили група "Ренова" В.Вексельберга, NPV Engineering і "Газпром буріння" Ігоря Ротенберга, "Ладога Менеджмент" Кирила Шамалова і банк РФК (належить Рособоронекспорту з чорного списку).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

Голова УІНП: Із декомунізацією ми точно вже на фінальній стадії, але економічний аспект може затримати ці процеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА