17:03 11.05.2018

Нацполіція порушила справу щодо дискредитації Яценюка з метою його відставки з посади прем'єра

3 хв читати
Нацполіція порушила справу щодо дискредитації Яценюка з метою його відставки з посади прем'єра

Національна поліція України розпочала кримінальне провадження за фактом втручання у діяльність лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка з метою його відставки з посади прем'єр-міністра України.

"Після низки публікацій у ЗМІ і звернень народних депутатів Головне слідче управління Національної поліції України розпочало кримінальне провадження за фактом втручання в діяльність Арсенія Яценюка під час його перебування на посаді прем'єр-міністра України з метою перешкоджання його діяльності та подальшої відставки з посади глави уряду", - повідомляє прес-служба Нацполіції у п'ятницю.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 1 ст. 344 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність державного діяча).

"Крім того, слідство розглядає версію змови групи осіб для реалізації цього злочинного задуму. За попередніми висновками, вони здійснювали втручання шляхом підкупу громадян, організації проплачених мітингів і поширення дискредитаційної та неправдивої інформації у ЗМІ та через народних депутатів, експертів, інших осіб. За інформацією народного депутата України Олександра Онищенка, лише протягом 2015-2016 років на такі акції було витрачено понад $30 млн", - зазначено в повідомленні Нацполіції.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на своїй сторінці в мікроблозі Twitter написав, що "ця брудна політична корупція має бути розкрита". "Потрібно назвати все своїми іменами. Майбутнє має бути без цього бруду - продавців дискредитації, голосів і фейків, покупців і виконавців", - написав він.

Як розповів радник глави МВС України, нардеп фракції "Народний фронт" Антон Геращенко у п'ятницю в ефірі телеканалу "112. Україна", після заяви народного депутата-втікача О.Онищенка, "який сам заявив, що витратив десятки мільйонів доларів за вказівкою президента Порошенка на дискредитацію Арсенія Яценюка, зокрема, були проплачені білборди з антипрем'єрськими гаслами, десятки мітингів, було проплачено розміщення наметових містечок депутата Сергія Капліна навпроти Кабінету Міністрів, - усе це входить до складу злочину про перешкоджання роботі державного діяча".

"Поліція в цьому випадку з’ясовуватиме, хто і як проплачував гроші за організацію таких акцій, звідки взялися ці гроші, чи не є вони джерелами політичної корупції, про яку пише Олександр Онищенко", - пояснив нардеп.

"Щоб було зрозуміло, що відставка Арсенія Яценюка супроводжувалася брудною кампанією, проплаченою корупційними грошима, організованою на замовлення Олександра Онищенка", - сказав А.Геращенко.

Він зазначив, що під час розслідування поліція опитуватиме людей, які організовували ці акції, встановлюватиме факти, "хто з ким як домовлявся, за якими розцінками, хто кому платив", а також джерела походження коштів.

"У таких розслідуваннях складно говорити про терміни, але, я думаю, до президентських виборів у ньому буде поставлено крапку", - додав нардеп.

Як повідомлялося, О.Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", внаслідок чого державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. У СБУ заявили також про початок досудового слідства стосовно О.Онищенка за ознаками державної зради.

У грудні 2016 року О.Онищенко звинуватив адміністрацію президента України Петра Порошенка у "скуповуванні" голосів у парламенті через нього й декількох інших народних депутатів.

Верховна Рада 5 липня 2016 року дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання й арешт. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко виїхав із території держави. Його оголосили в національний розшук 8 серпня 2016 року.

У грудні 2016 року інтернет-видання "Страна. UA" оприлюднило перший аудіозапис, наданий, як стверджується, О.Онищенком. Запис представлено як розмову народних депутатів О.Онищенка та лідера фракції "Воля народу" Олеся Довгого про підкуп парламентаріїв.

У лютому в цьому виданні було оприлюднено другу частину записів О.Онищенка, за його словами, з колишнім народним депутатом України Миколою Мартиненком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА