07:16 16.05.2018

Рада планує ввести штрафи від 20% до 50% від суми заборгованості з виплати аліментів

4 хв читати
Рада планує ввести штрафи від 20% до 50% від суми заборгованості з виплати аліментів

Верховна Рада має намір ввести штрафи за борги з виплати аліментів на дітей та обмежити боржникам доступ на державну службу.

У першому читанні за відповідний законопроект (№8296) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання проголосували 248 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Згідно з проектом закону, на посади державної служби категорії "А" і "Б" не можна буде потрапити тим, у кого є заборгованість з виплати аліментів на дитину більш ніж за 6 місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Боржник з аліментів більше ніж за 6 місяців не зможе бути призначений членом Кабінету Міністрів, такий борг буде підставою і для звільнення вже діючого члена Кабміну.

Борг з аліментів буде підставою для обов'язкового звільнення заступників міністрів.

Законодавці пропонують розширити перелік підстав для звільнення директора Національного антикорупційного бюро та передбачити, що це буде можливо, якщо у нього з'явиться заборгованість з виплати аліментів на дитину більш ніж за 12 місяців.

Обов'язковою умовою призначення на посади в НАБУ буде наявність заяви про відсутність заборгованості з виплати аліментів більш ніж за 6 місяців.

Кандидати в прокурори зобов'язані будуть також подавати аналогічні заяви, а в разі заборгованості з аліментів вони не зможуть бути призначені на адміністративні посади.

Згідно із законопроектом, кандидати на посади генерального прокурора, членів Національного агентства щодо запобігання корупції, глави Державного бюро розслідувань також не повинні мати борги з виплати аліментів, щоб бути призначеними на відповідні посади.

Наявність боргу за 12 місяців буде підставою для звільнення генерального прокурора з адміністративної посади.

Законодавці мають намір зобов'язати кандидатів в народні депутати подавати в Центральну виборчу комісію заяви про наявність або відсутність заборгованості з аліментів на утримання дитини. Ця інформація буде публікуватися на офіційному сайті ЦВК.

Окрім того, заява про відсутність боргів з виплати аліментів буде обов'язковою умовою реєстрації кандидатів на місцевих виборах.

У законі про виконавче провадження пропонують передбачити штрафи 20% від суми заборгованості за наявності такої за 12 місяців, 30% - якщо борг більш ніж за 2 роки, 50% - якщо заборгованість перевищує суму платежів за 3 роки.

У законі про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно пропонують доповнити один з пунктів ст.24 і передбачити, що в державній реєстрації прав на майно може бути відмовлено, якщо таке майно було відчужене особою, яку на момент проведення реєстрації внесено до Єдиного реєстру боржників, зокрема по аліментах, якщо заборгованість більше 3 місяців.

Органи МВС зобов'язані будуть відмовляти в перереєстрації, знятті з обліку транспортного засобу з метою його відчуження за зверненням особи, яка внесена до Єдиного реєстру боржників. Після цього орган МВС повинен буде повідомити вказаному в Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця із зазначенням відомостей про такий транспортний засіб.

До законів про банки і банківську діяльність, а також про Національний банк пропонуються зміни, якими уповноважать Нацбанк вести Єдиний реєстр рахунків фізичних та юридичних осіб. Реєстр буде використовуватися, в тому числі з метою забезпечення арешту коштів фізичних осіб.

Законопроектом запропоновано зміни до низки статей Кримінально-виконавчого кодексу в частині організації праці засуджених, у яких є заборгованість за виконавчими документами.

Крім того, законодавці пропонують передбачити адміністративний арешт до 10 діб для тих, хто ухиляється від відбування адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт.

Пропонують також ввести кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до 2 років за злісне ухилення від суспільно корисних робіт.

Міністр юстиції України Павло Петренко привітав прийняття за основу законопроекту щодо посилення відповідальності для неплатників аліментів та подякував народним депутатам, експертам, громадським активістам.

"Додаткові санкції для неплатників в розмірі від 20% до 50% від суми накопиченого боргу. Автоматизований арешт коштів боржників. Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних робіт. Українці, які захочуть зайняти керівні посади на держслужбі, повинні будуть надати довідку про те, що вони не мають борги перед дітьми більше 6 місяців", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА