09:43 13.06.2018

Катастрофа малайзійського "Боїнга": вирок можуть виконати в Україні

2 хв читати
Катастрофа малайзійського "Боїнга": вирок можуть виконати в Україні

Парламент Нідерландів схвалив 12 червня угоду з Україною, що стосуються переслідування відповідальних за аварію малайзійського "Боїнга", рейс МН17, на Донбасі в 2014 році, й передбачає, зокрема, використання судами відеозв'язку.

Як повідомляє DW в середу, затверджений договір закріплює положення про те, що судовий процес відбудеться в нідерландському суді, швидше за все, в Гаазі. При цьому, якщо буде ухвалено обвинувальні вироки, вони можуть бути виконані на території України, якщо засуджених не видадуть Нідерландам.

Схвалення угоди "є важливим кроком на шляху до пошуку істини і притягнення підозрюваних до відповідальності, тим самим задовольняючи вимоги родичів жертв", заявив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок.

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебувало 298 осіб. Усі вони загинули.

Міністр юстиції України Павло Петренко і міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок у липні 2017 року підписали двосторонню угоду про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних з катастрофою Боїнга. Це дає змогу здійснювати судове переслідування винних за загибель усіх жертв з 17 країн світу, а не тільки громадян Нідерландів.

Крім того, угода дає можливість допиту українських підозрюваних через відеозв'язок з Нідерландами. "Також урегульовано питання потенційної передачі засуджених. Це важливо, тому що українська Конституція не допускає видачі громадян", - підкреслювалося в повідомленні Мін'юсту.

Раніше представники країн, які співпрацюють у розслідуванні цієї катастрофи - Нідерландів, Австралії, Малайзії, України і Бельгії, прийняли рішення, що справи підозрюваних у справі про катастрофу рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній" на Донбасі будуть розглядати в Нідерландах в рамках нідерландського законодавства.

24 травня 2018 року представник Міжнародної спільної слідчої групи (JIT) з розслідування катастрофи МН17 (із кримінальної поліції Нідерландів) Вілберт Паулсен на прес-конференції в Гаазі повідомив, що слідство встановило, що літак рейсу МН17 був збитий з установки "Бук", що потрапила з РФ на непідконтрольну територію Донбасу. 25 травня уряди Нідерландів та Австралії заявили, що покладають на РФ відповідальність за збитий "Боїнг" рейсу MH17.

6 червня в уряді Нідерландів заявили, що не бачать підстав для притягнення України до відповідальності за аварію літака рейсу MH17 в небі над Донбасом за незакриття повітряного простору, про що офіційно було повідомлено депутатам нижньої палати парламенту (палаті представників) Нідерландів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА