14:34 14.06.2018

Міжнародні правозахисники закликають українську владу розслідувати інциденти за участю радикальних груп

3 хв читати

Низка правозахисних організацій ("Amnesty International", "Front Line Defenders", "Human Rights Watch" і "Freedom House") звернулася до української влади з проханням розслідувати випадки нападів і дискримінації з боку радикальних груп, а також запобігати подібним інцидентам у майбутньому.

"...Просимо терміново вжити заходів для рішучого засудження і ефективного усунення нападів і залякування радикальними групами, які пропагують ненависть і дискримінацію. (...) Кількість насильницьких нападів і погроз з боку таких груп зростає, оскільки неадекватна відповідь влади дає посил про те, що такі дії допускаються. Ми наполегливо закликаємо вас вжити ефективних заходів для запобігання і припинення дій, що сприяють ненависті і дискримінації, і залучення до відповідальності винних", - йдеться в розміщеному на сайті Human Rights Watch листі зазначених організацій на ім'я голови МВС України Арсена Авакова і генпрокурора Юрія Луценка.

Правозахисники констатують, що в кількох випадках влада відреагувала на такі напади, проте більшість інцидентів залишилося без відповідної реакції.

"Прикриваючись патріотизмом і тим, що вони називають "традиційними цінностями", члени цих груп виявляють своє презирство і намір завдати шкоди активістам із захисту прав жінок, етнічних меншин, лесбіянкам, геям, бісексуалам, транссексуалам і інтерсексуалам (ЛГБТІ) та іншим, хто дотримується поглядів, що відрізняються від їхніх власних", - наголошують правозахисники.

Так, за їхніми даними, з початку 2018 року члени радикальних груп С14, "Правий сектор", "Традиція і порядок", "Карпатська Січ" та інших "зробили не менш двох десятків насильницьких нападів, погроз або випадків залякування" в Києві, Вінниці, Ужгороді, Львові, Чернівцях, Івано-Франківську та інших українських містах. При цьому правоохоронні органи рідко починали розслідування погроз і нападів, скоєних цими групами.

У листі наводяться відповідні приклади інцидентів.

В організаціях стурбовані "бездіяльністю української влади" у відповідь на такі напади та залякування, крім того, створюється враження, що ці напади допускаються владою.

"Ми також стурбовані повідомленнями в засобах масової інформації, в яких вказується, що деякі муніципальні адміністрації найняли осіб з груп, які пропагують ненависть і дискримінацію, для "поліцейської діяльності", патрулювання вулиць і виконання функцій "поліцейської діяльності" під час мирних демонстрацій або пікетів", - зазначено в зверненні.

Правозахисні організації закликають МВС, Національну поліцію України, Генеральну прокуратуру і політичних лідерів країни виконати свої зобов'язання щодо гарантування прав на свободу мирних зібрань і вільне вираження поглядів, а також права на безпеку і захист для всіх людей в Україні.

"Осіб, винних в цих насильницьких нападах, слід притягати до відповідальності за допомогою незалежних і неупереджених розслідувань. Українська поліція повинна бути чітко проінструктована про те, як ефективно запобігати або зупиняти членів груп, що пропагують ненависть і дискримінацію, від насильства і залякування етнічних груп, людей ЛГБТІ, правозахисників та інших груп, а також окремих осіб", - переконані правозахисники.

Організації закликають українські правоохоронні органи вжити ефективних заходів для запобігання незаконному застосуванню сили або актів залякування з боку членів груп, що пропагують ненависть і дискримінацію, і розслідувати будь-які скарги на їхні дії для притягнення до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА