17:15 14.06.2018

ЄСПЛ вніс до графіка розгляд позовів України до РФ

3 хв читати
ЄСПЛ вніс до графіка розгляд позовів України до РФ

 Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) уже вніс до свого графіка розгляд позовів України до Російської Федерації, однак точна дата початку слухань поки що не відома, повідомив заступник міністра юстиції України - урядовий уповноважений України у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

"Буквально в понеділок ми побачили, що на сайті суду є інформація про те, що буде слухання. Але при цьому не вказано дату", - сказав він журналістам в четвер.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, щодо якого саме позову буде розгляд, І.Ліщина. сказав: "Щодо всіх чотирьох, які міждержавні та перебувають на розгляді Великої палати".

За його словами, поки що не зрозуміла суть слухань: чи йтиметься про питання прийнятності або це питання вже вирішене і буде заслуховування свідків, або, "що взагалі неймовірно, вони просто одразу перейдуть до розгляду по суті".

Таким чином, як пояснив І.Ліщина, ЄСПЛ планує слухання, але точної дати та інформації про те, що саме буде слухатися, поки що не надходило. "Суд планує проведення слухань стосовно міждержавних спорів, однак точної дати ще не встановив", - підкреслив він.

І.Ліщина висловив надію на те, що ЄСПЛ ухвалить остаточне рішення за позовами вже в 2018 році.

Що стосується шостого позову, то, за словами І.Ліщини, документ уже майже готовий. "Плануємо цього тижня завершити збір матеріалів і наступного напишемо і подамо". Як відомо, цей позов стосується порушення прав політв'язнів-українців в РФ.

Як повідомлялося, Україна передала до ЄСПЛ п'ять справ щодо відповідальності РФ за події на Донбасі та в анексованому Криму. Першу було передано ЄСПЛ 13 березня 2015 року.

У травні 2018 Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передала Великій палаті суду чотири справи "Україна проти Росії", що стосуються порушень прав людини в анексованому Криму і на Донбасі.

"Палата Європейського суду з прав людини, яка розглядає чотири міждержавні заяви, подані Україною проти Росії, вирішила відмовитися від юрисдикції над ними на користь Великої палати", - йдеться в повідомленні на сайті ЄСПЛ.

Так, у переданих справах Україна звинувачує Росію і збройні групи, які РФ контролює, в порушеннях Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, заяви були подані за кількома статтями, зокрема ст. 2 (право на життя), ст. 3 (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), ст. 5 (право на свободу і безпеку), ст. 6 (право на справедливий судовий розгляд).

Перші дві справи стосуються подій, починаючи з 27 лютого 2014 року, коли Російська Федерація анексувала АР Крим, а також, здійснюючи контроль над сепаратистами і збройними групами, реалізовувала агресивні збройні дії на Донбасі, що призвело до численних порушень Конвенції.

Інші дві справи покривають події в Криму та східній Україні з вересня 2014 року. Уряд України стверджує, що РФ встановила контроль у Криму і, контролюючи сепаратистів і збройні групи, фактично контролює райони Донецька і Луганська, що означає, що вона несе відповідальність за численні порушення Конвенції в цих районах. Зокрема, незаконні арешти, обшуки і зникнення активістів і членів кримськотатарської громади; загибель військових і цивільних на Донбасі в результаті застосування сили збройними групами, контрольованими РФ; тортури і жорстоке поводження щодо цивільних і військових у Криму і на Донбасі; неможливість роботи українських ЗМІ на цих територіях; незаконна експропріація власності тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві на Броварському проспекті в ДТП загинула дитина, вагітна жінка і чоловік у важкому стані в лікарні - прокуратура

Кількість постраждалих у Харкові зросла до 19, із них четверо у важкому стані - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок ракетної атаки в Одесі збільшилася до п'яти осіб, пошкоджено цивільну інфраструктуру - ОВА

Російські війська скинули на Куп'янськ-Вузловий авіабомби, постраждала пенсіонерка - прокуратура

На Донеччині внаслідок російських обстрілів загинули три людини, двоє поранені - голова ОВА

Після атаки на Одесу вже відомо про трьох постраждалих - мер

У Харкові вже двоє загиблих, ще 13 осіб поранено - мер

За уточненими даними, у Харкові одна людина загинула після авіаударів - Терехов

В ОДЕСІ ЩЕ ОДИН ВИБУХ - МЕР

Окупанти вдарили по Харкову КАБами, відомо про п'ятьох постраждалих - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА