19:48 26.06.2018

Інтерес кандидатів до участі в конкурсі на суддів ВАКС з'явиться після опублікування умов конкурсу

3 хв читати
Інтерес кандидатів до участі в конкурсі на суддів ВАКС з'явиться після опублікування умов конкурсу

Інтерес потенційних кандидатів до участі в конкурсі на посаду суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) сформується після опублікування умов конкурсу, вважає голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) Сергій Козьяков.

"У мене поки що немає жодного знайомого, і знайомого знайомого, який би хотів йти кандидатом на конкурс суддів ВАКС. Можливо, такий інтерес почне з'являтися після опублікування умов конкурсу, але поки що таких (охочих – ІФ) немає", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому С.Козьяков зазначив, що "це не песимізм, поки що народ чекає на умови конкурсу, які ми опублікуємо".

Водночас він відзначив більш високий інтерес до конкурсу на посаду судді Верховного суду.

"Коли вийшов закон про новий Верховний суд, швидше з'явилися охочі стати суддею, ще до того, як з'явилися умови конкурсу", – сказав він.

При цьому С.Козьяков висловив сподівання на плідну співпрацю з цими експертами під час конкурсу.

"Міжнародні експерти – це не наглядачі згори, це партнери, які допомагатимуть оцінювати кандидатів за певними критеріями", – сказав він.

Він зазначив, що законодавство чітко прописує процедуру участі міжнародних експертів у конкурсі на суддів ВАКС, тому ВККСУ доведеться її розробляти.

"Процедура в законі виписана недостатньо, може це і краще, тому, що у нас є можливість виписати процедуру з урахуванням нашого досвіду на прикладі конкурсу на посаду суддів Верховного суду", – сказав він

При цьому С. Козьяков звернув увагу на низку організаційних проблем під час проведення конкурсу на суддів ВАКС, пов'язаних з участю міжнародних експертів.

"Є питання ще до того, як ми почнемо спілкуватися з міжнародними експертами. Наприклад, хто запросить ці організації – ВККСУ або МЗС, за якою процедурою будуть визначені кандидати, який пакет документів нам повинен надати кожен кандидат, якою мовою, де працюватимуть міжнародні експерти, хто проводить організаційно-технічне забезпечення", – сказав він.

"Досьє кожного кандидата буде близько 250-300 сторінок. Ми поки що не бачимо, хто зобов'язаний зробити переклад, якщо 300 кандидатів по 300 сторінок – це 90 тис. сторінок, які слід перекласти. Це не прискорить процедуру", – сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила президентський законопроект (№8497) про створення Вищого антикорупційного суду України 21 червня. Цей закон є технічним і необхідним для початку діяльності ВАКС шляхом виконання вимог Конституції України, закону "Про Вищий антикорупційний суд" і закону "Про судоустрій і статус суддів".

У документі зазначено, що місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус ВАКС визначаються відповідними законом про Вищий антикорупційний суд, який Верховна Рада ухвалила 7 червня поточного року.

Цим же документом парламент доручив Кабінету Міністрів України вжити в межах компетенції заходів, пов'язаних зі створенням ВАКС, а Державній судовій адміністрації України – заходів, необхідних для реалізації закону про створення цього суду.

Закон про створення ВАКС набуває чинності з наступного дня після публікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА